Защо децата трябва да постят поне два дни

181
Защо децата трябва да постят поне два дни

Здравословната закуска за дете е две тънки филии пълнозърнест хляб с лютеница, извара, пастет или броколи

Здравословната закуска за дете е две тънки филии пълнозърнест хляб с лютеница, извара, пастет или броколи. Може също да е мюсли с кисело мляко. Консумацията на червено месо на обяд трябва да се намали, като за пържолите трябва да останат 2-3 дни от седмицата, а също толкова да се яде и риба. Поне два дни трябва да са „постни”, за да си почине организмът.

Тези съвети даде диетологът проф. Донка Байкова пред bTV. По думите й проучванията, които вече 20 години правят, показват, че в групата от 7 до 19-годишна възраст затлъстяването достига 30%. Тя допълни, че най-големите ученици трябва да прекарват най-много 2 часа дневно пред екрана.

Байкова посочи, че чипсът съдържа трансмазнини, които силно увреждат организма, а в кренвиршите съдържат не повече от 20% чисто месо. По отношение на киселото мляко, тя посочи, че това по стандарта на БДС с 2% масленост е препоръчително за децата.

Вижте още: Тайната на най-здравите деца в света

Тревожни данни

Професорът коментира темата във връзка с нова класация, в която българчетата се оказват пети в Европа по затлъстяване – средно 19.8%. Пред нас са само Грузия (20 на сто), Албания (22), Великобритания (23.1) и Ирландия (27.5). В същото време, отличници са чехите (с 5.5% детско затлъстяване), белгийците (7%) и шведите (8%).

До този нерадостен резултат стигаме с по 3-4 часа висене пред компютъра или телевизора дневно и с „диета”, в която тестените изделия, сладкишите, безалкохолните напитки и снаксовете заемат основно място. 77 на сто от българите не спортуват, а сред останалите 23 има предимно млади хора с висок доход от големите градове. Така прогнозата е, че през 2030 г. 89% от населението на нашата страна ще е с наднормено тегло.Добави коментар