Защо да ядем риба?

48
Защо да ядем риба?

Прочете следващите редове и ще се убедите, че си заслужава

Редовното присъствие на рибата в менюто ще ни предпази от различни болести. Това показват резултатите от много изследвания и омега-3 вече е нарицателно за храна, полезна за здравето. Обобщени от woman.bg, данните от проучванията показват следното:

• Астма – децата, които редовно ядат риба, са с по-нисък риск от астма.

• Мозъка и очите – рибата, богата на омега-3, е полезна за мозъка и ретината (тънката чувствителна тъкан, обхващаща вътрешната повърхност на окото).

• Рак – омега-3 ненаситените мастни киселини могат да намалят с 30 до 50% риска от много видове рак, включително на устата, червата, гърдата и простатата.

• Сърдечносъдови заболявания – ако ядем риба поне веднъж седмично, това ще намали наслагванията по стените на кръвоносните съдове, ще свали лошия и ще увеличи добрия холестерол.

• Деменция – възрастните хора, в чието меню поне 1 път седмично присъства риба, по-рядко развиват деменция, включително и болестта на Алцхаймер.



• Депресия – тъй като това заболяване се свързва с понижени нива на омега-3 в мозъка, хората, които редовно ядат риба, по-рядко показват признаци на депресивни състояния.

• Диабет – рибата помага на диабетиците да контролират нивото на кръвната си захар.

• Зрение – кърмачетата на майки, които ядат повече риба, са с по-добро зрение – според някои изследвания, заради омега-3 ненаситените мастни киселини, които майката предава на бебето чрез млякото.

• Възпаления – повечето риба в диетата намалява случаите на възпаления и облекчава пристъпите на ревматоиден артрит, псориазис и автоимунни заболявания.

• Преждевременно раждане – редовната консумация на риба по време на бременността понижава риска от преждевременно раждане.



Добави коментар