Защо чесънът е толкова полезен?

172
Защо чесънът е толкова полезен?

За да живеем дълго и в добро здраве, международни експерти съветват в менюто ни редовно да присъства чесън

Начинът ни на хранене е от съществено значение за това как се чувстваме. За да живеем дълго и в добро здраве, международни експерти съветват в менюто ни редовно да присъства чесън, пише в. "Дейли експрес". Анализ на специалисти от Оксфордския университет показва, че чесънът намалява с 12 процента нивото на холестерола при изследваните лица. Твърдението им е базирано върху 16 проучвания, обхванали 952 души. Понижението се запазва в продължение на минимум шест месеца.

Американската кардиологична асоциация напомня, че липопротеинът с ниска плътност или т.нар. "лош" холестерол допринася за развитието на атеросклероза - състояние, характеризиращо се със стесняване на артериите и свързано с повишен риск от инфаркт и инсулт. Британско изследване на специалисти от университета на Ексетър също подкрепя схващането, че чесънът понижава холестерола.

Изследователи от университета на Аделаида, Южна Австралия, са установили, че чесънът понижава систоличното налягане при хора с високо кръвно. Според експертите то е по-важен показател от диастоличното кръвно налягане, тъй като дава по-добра представа за потенциалния риск от инфаркт или инсулт. Високото кръвно налягане на свой ред се свързва с повишен риск от болести на бъбреците, сърдечна недостатъчност, деменция.

Чесновия чай се препоръчва от испанските баби. В добавка към него вървят мед и лимон. Комбинацията работи безупречно, съветват местните. Освен това има и друг положителен ефект помага в битката срещу килограмите. Специалисти от Индия напомнят, че чесънът освен това съдържа фитохимикали със свойствата на антиоксиданти, които предпазват от оксидативни увреждания - съществен рисков фактор за сърдечносъдови болести и деменция. "Чесънът може да помогне да се намали опасността от тях", отбелязват изследователите.

Луковичният зеленчук присъства неизменно в средиземноморската и азиатската кухня. Може да се консумира суров или в състава на сосове, салатни дресинги, супи, салца, пасти за мазане, посочва БТА.

Добави коментар