Запича? Или разхлабва?

56723
Запича? Или разхлабва?

Вижте кои храни се борят със запека и диарията

Храносмилателната и отделителна системи на децата ни, както и всички останали системи от техния организъм, се развива с растежа. Затова мъниците често страдат от запек или пък диария. По тази причина един списък със запичащи и разхлабващи храни е от голяма полза за майките. Ето го.

Разхлабващи

Запекът е много често срещан проблем и при възрастните. Има много лекарства и билки за лечението му, но е доказано, че организмът привиква към тях, затова продължителната им употреба не е препоръчителна. Можем да се справим с проблема и с помощта на храната.

Мед с чаша гореща вода на гладно сутрин е едно от най-безвредните лечебни средства срещу запек. Ако детето все още не е захранено с мед, тогава внесете в менюто му повече богати на целулоза храни, както и сладки плодове. С разхлабващо действие са тиква, круша, сини сливи, киви, пъпеш, кайсии, праскови, череши, манго и портокали.

За да помогнете на натовареното коремче, можете да приготвите за детето храна с домати, зеле, краставици, спанак, марули, репички или маслини. Разхлабващо на стомаха действат и маслото, лещата и грахта.

Запичащи

Най-добър ефект при диария имат чаят от шипки и оризовата вода. Със запичащо действие са всички кисели, горчиви и стипчиви храни. Сред плодовете така действат бананите, боровинките и гроздето. Зеленчуците, които затягат стомаха, са моркови и картофи. Подобен ефект имат яйцата, макаронените изделия и кашите.

Често една храна може да има запичащ и разхлабващ ефект. Много добър пример за това дават морковите и бананите. Ако се консумират сурови или след термична обработка, те действат затягащо на стомаха. Под формата на сок обаче е възможно да имат и обратното действие.

Млякото и млечните храни действат различно у различните хора, затова е добре, преди да ги впишете в някоя от двете групи, да наблюдавате как се отразяват на детето ви.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар