Закуска по български

271
Закуска по български

Сандвичите са една от най-популярните закуски, изпреварвани единствено от плодовете

На специално събитие бяха представени резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите. 76% от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37% закусват всеки ден. Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин.

Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно. Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин.

66.5% от анкетираните пък смятат, че обядът е най-важното хранене за деня, а 42.2% са на мнение, че това е вечерята, съобщава Нова телевизия. 88.5% от анкетираните майки отговарят, че децата им закусват всеки ден, 63.4% казват, че децата им закусват вкъщи, а 31.9% - в детската градина или училище.Сандвичите са една от най-популярните закуски (16.1%), изпреварвани единствено от плодовете (18.8%). 59% от анкетираните посочват, че най-важното за тях при избиране на хранителни продукти е влиянието им върху здравето, следва доброто съотношение на цена и качество с 53% и вкусът с 49.4%.

Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители относно различните типове мазнини. От една страна, българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга - се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

"Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня - чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи”, обясни доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

"Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините - за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби”, добави още тя.Полезните мазнини

Ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Поради тази причина се наричат и есенциални – незаменими, и трябва да се приемат ежедневно.

Полезните мазнини могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата.

Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло, както и продукти, направени от тях като маргарин, дресинги за салати, майонеза и риба.Добави коментар