Захарта е отрова

108
Захарта е отрова

Учените искат налог върху нея, както върху алкохола и цигарите

Захарта е отрова и нейната продажба трябва да се контролира и облага с налози, също така както е с цигарите и алкохола, смятат американски учени. Според техните изчисления, не по-малко от 35 милиона смъртни случая годишно се дължат пряко и на негативното действие на захарта.

Според публикацията „Токсичната истина за захарта” в списание Nature, сладкото изкушение провокира появата на болести като затлъстяване, рак, различни сърдечносъдови състояния и заболявания на черния дроб, изменя метаболизма, води до високо кръвно, дестабилизира нивата на хормоните.

Американските учени отиват още по-далеч, като изказват мнение, че проблемите, свързани със затлъстяването и в световен мащаб, са вече по-глобални от тези, провокирани от недостига на храна, пише zdrave.bg.Захар се съдържа в почти всичко, което ядем. Също както алкохолът, тя е достъпна, токсична и по същия начин, както спиртните напитки и цигарите, човек е склонен да я употребява, без да усеща, че непрестанно прекрачва разумните граници.

По думите на експерта по затлъстяване и ръководител на научния екип проф. Робърт Лустиг, моментът, когато е трябвало да се обяснява на децата за ползата от здравословната диета, физическите упражнения и вредата от захарта, вече е пропуснат. Според него, единствената мярка, която би свършила работа, е въвеждането на строги данъци и ограничаване на продажбите.

Той и неговите колеги са на мнение, че на държавно ниво страните трябва да въведат акцизи, подобно на тези върху алкохола и цигарите, така че цените на сладките безалкохолни и газирани напитки да се удвоят, а същевременно да се забрани продажбата им на хора под 18 години.

По изнесени от американските специалисти данни за последните 50 години употребата на захар в света се е увеличила 3 пъти.Добави коментар