Забраниха 50 т био сирене

53
Забраниха 50 т био сирене

Фирмата, която носи името "био", не разполага с хладилни камери

Българската агенция за контрол на храните (БАБХ) миналата седмица е издала забрана за общо 50 тона млечни продукти - сирене и кашкавал, на фирма, която носи името "био", но не разполага с хладилни камери, а в същото време продава млечни продукти.

Това каза пред журналисти днес изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов по време на конференция. По-късно стана известно, че фирмата е Milky Bio. Моллов подчерта, че потребителите трябва стриктно да следят написаното на етикета, където думата "био" трябва да присъства.

Общо 1100 проверки на биопродукти е извършила Агенцията през миналата година и няма констатирани нарушения, съобщи bTV. "Аз обаче имам известни резерви към тези резултати", посочи Моллов и се аргументира с ниската успеваемост при съставянето на актовете за административно нарушение.

"При традиционните продукти успеваемостта е 1 на 100 за цяла година. За миналата седмица тази успеваемост е 1 към 2 - на всеки две проверки има по един акт, което дава повод за заключения и по отношение на биохраните", заяви директорът на БАБХ.

Заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов заяви, че държавата насърчава производителите на биопродукти, а целта на агроведомството е за периода 2015-2020 г. био земеделието да стане основен акцент в политиката му.Твърдението на зам.-министъра обаче срещна остра реакция от страна на биопроизводителите, които днес осъмнаха с новината, че според обнародвана тази сутрин наредба годината им ще бъде нулева откъм инвестиции.Добави коментар