За витамините и готвенето

166
За витамините и готвенето

Колко от тях изчезват при обработка и как да ги запазим?

Всички знаем, че с термичната обработка, на която ги подлагаме, хранителните продукти губят част от съдържащите се в тях витамини. Особено важно е съчетанието температура - време. Колкото по-дълго и на колкото по-висока температура обработваме продуктите, толкова повече от ценните си вещества губят те.

Изчезват 20% от витамините В2, РР и бетакаротин, 28% от витамин В1, 30% от витамин А и 60% от витамин С. Ето няколко трика, с които да запазим колкото е възможно повече от тях в храната.

* Не киснете продължително продуктите. То води до висока загуба на водноразтворими витамини. Така изчезват и редица минерални вещества и въглехидрати.

* Нарязвайте ги непосредствено преди хранене, защото при дълъг престой губят голяма част от витамин С. Същото се отнася и за беленето.

* Месото и рибата размразявайте на стайна температура, а не в топла вода или микровълнова фурна.

* Обратно, не размразявайте зеленчуците - поставяйте ги направо в горещата вода за термична обработка.

* Най-щадящите методи за преработка на храната са варене на пара, задушаване и печене.

* Когато ги варите, поставяйте продуктите в кипяща вода. Не го правете на максимална температура, поставайте капак и ги свалете от огъня веднага след готовност.

* Използвайте и марината на стерилизираните зеленчуци - в нея са преминали голяма част от водноразтворимите витамини. Това обаче не се отнася за туршиите, защото при тях саламурата много често е прекалено солена.

* Консумирайте приготвената храна възможно най-бързо. Или пък станете почитатели на суровоядсвото - при него всички витамини остават в продуктите.Добави коментар