За цвета на чинията

79
За цвета на чинията

Може да промени вкуса на храната

Как да направите ягодовия си сладкиш по-вкусен и сладък? Отговорът не е само, като добавите повече ягоди и захар. Вместо това, просто го сервирайте в бяла чиния.

Ново изследване на учени от Политехническия университет във Валенсия и Оксфордския университет е посветено на това как цветът на чинията влияе върху възприятието на хората за вкуса на храната, сервирана в нея.

Учените и пазарните специалисти отдавна познават влиянието на цвета върху това как оценяваме храната. Например през 1957 г. маркетинговият пионер Луис Ческин докладва, че добавянето на 15% повече жълт цвят в зелените метални кенчета 7UP кара потребителите да възприемат безалкохолната напитка като по-лимонена на вкус.

За да проверят как цветът на съда влияе върху представата ни за храната в него, изследователите сервират ягодов мус в бели и черни чинии на 53 доброволци, които трябва да определят нивото на сладост, вкус, наситеност и качество, както и доколко им харесва десертът.Резултатите показват, че участниците в опита не само харесват муса в бяла чиния повече, но и го намират за осезаемо по-вкусен и сладък, пише novini.bg.

Изследователите също така тестват влиянието на формата на съда, в който се поднася храната, използвайки кръгла, квадратна и триъгълна чиния, но този фактор изглежда няма съществено значение.

Вероятното обяснение е, че цветът на муса в конкретния експеримент изглежда по-наситен и ярък на фона на светъл фон, отколкото на тъмен и тази зрителна измама работи в полза на бялата чиния.

Екипът изследователи обещава да продължи опитите си с влиянието на различни цветове, за да установи нови възможни начини да се подобри вкусът и изживяването от храненето без да се променят съставките на храната.Добави коментар