За разсейването и храната

47
За разсейването и храната

Изключително важно е да се храним съзнателно

Помните ли всяка хапка от закуската? А от обяда? Не, нали? Толкова бързахте сутринта, за да не закъснеете за работа, а обядът (ако има такъв) се осъществи накрак със смартфона в ръка... Ами все едно не сте се хранили днес. И кое е най-лошото – това абсолютно несъзнателно хранене води до напълняване. Казвали сме вече, че е е изключително важно да се храним съзнателно.

За съжаление, сме заобиколени от различни средства за разсейване – смартфони, таблети и всякакви други джаджи, които се грижат за това да не можем да си изядем обяда на спокойствие. Трябва да сме съсредоточени в храненето си, да помним какво сме консумирали, за да помогнем на организма да "възприеме" правилно храната.

Изследователи от университета в Бирмингам доказали, че разсейването на по време на хранене може да доведе до напълняване, съобщава Дейли мейл, пише kulinar.bg.Ето накратко в какво се състоял експеримента на учените – 3 групи жени с наднормено тегло – 1-та група играели на компютърни игри, по време на обяда, като награда, 2-та група играели отново на игри, но не като награда и 3-те просто се хранели, без да се разсейват с нищо странично.

Обядът на всички съдържал 400 калории в няколко блюда. Вечерта дамите са били подканени да ви хапнат печени сладки. Учените проследили точно колко е изяла всяка една участничка в експеримента. Както може би се досещате – първата група изяла най-много, втората наполовина по-малко и третата най-минимално количество.

За повече достоверност бил проведен и още един подобен експеримент. Само че този път средството за разсейване било телевизор – нещо, което неизменно "присъства на масата", докато се храним. Резултатите били сходни с предходните. И всичко казано дотук потвърждава факта, че е изключително важно да се храним съзнателно. Без да се разсейваме с ненужни електронни джаджи. Храната има нужда от вниманието ни.Добави коментар