За портокалите и лимоните

417
За портокалите и лимоните

Добър вариант за прием на витамини през зимата

Портокалите и лимоните наистина са богати на много витамини и са чудесна опция да запълним препоръчителната дневна доза от 2 купички плодове в диетата си. И двата плода са полезна и питателна добавка към храната, но портокалите, като цяло, имат повече макронутриенти и витамини.

Освен това всички цитрусови плодове съдържат детоксифициращи фитохимикали, които играят важна роля в предпазването на организма от рак и сърдечни заболявания.

Калории в лимоните и портокалите

Портокалите имат по-висока енергийна стойност – 47 калории в 100 гр, в сравнение с лимоните, в които за същото количество калориите са 29. Лимоните са съставени от вода в по-голямата си част, което е валидно и за портокалите, но в по-малка степен. По-голямата част от калориите и в двата плода идват от въглехидратите, пише zdrave.bg.Въглехидрати

Портокалите съдържат средно 11,75 гр въглехидрати в 100 гр, докато лимоните съдържат около 9,32 гр. Повечето от въглехидратите и в двата плода са захари, но портокалите и лимоните съдържат съответно и 2,4 ри 2,8 гр диетични фибри. Фибрите са важно хранително вещество, което понижава холестерола и контролира нивото на кръвното налягане.

Фибрите могат да ни предпазят и от рак на дебелото черво. Мъжете, според предписанията за здравословна и балансирана диета, имат нужда от 38 гр фибри на ден, а жените – от 26 гр.

Протеини и мазнини

Портокалите и лимоните имат само следи от протеини и мазнини. Един портокал съдържа около 0,94 гр протеини и 0,12 гр мазнини. Един лимон съдържа приблизително 1,1 гр протеини и 0,3 гр мазнини. Възрастните хора се нуждаят от поне 50 гр протеини и 44 гр мазнини на ден, затова портокалите и лимоните са сред незначителните източници на тези хранителни вещества.Витамини

Портокалите и лимоните съдържат близки количества витамин С, като осигуряват около 63% от дневната препоръчителна доза от този витамин. Витамин С е антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативния стрес, причиняван от свободните радикали.

Портокалите съдържат и умерено високо количество витамин А, който се грижи за здравето на зрението, кожата и зъбите. В портокалите има и умерени количества витамини от В група, които помагат за преобразуването на хранителните вещества в енергия и за създаването на червени кръвни клетки. Лимоните съдържат само следи от витамин А и от витамините от група В.

Минерали

Една порция от 100 гр портокали или лимони не може да се похвали, че е особено богата на какъвто и да е конкретен минерал, но и в двата плода има малки до умерени количества от девет от тези микронутриенти.

Минералите, по своята същност, са неорганични съставки, които играят важна роля в процесите по регулиране на метаболизма, функционирането на централната нервна система и силния имунитет. Тялото ни не може да произвежда минерали. Затова трябва да ги приемаме чрез храната.Добави коментар