За ползата от виното

126
За ползата от виното

Особено полезно след раждане

Чашата червено вино не само е изкушение за очите и устата, но допринася и за здравето ни. Консумирането на чаша или две червено вино помага за предпазването от много заболявания и за поддържането на здравето, като цяло.

Червеното вино е естествено богато на антиоксиданти и, според изследванията, има добър ефект върху предпазването от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Доказано е и че виното има позитивно влияние върху понижаването на кръвното налягане и на нивото на холестерола в тялото.

Основната съставка в червеното вино, която има роля за предпазването от заболявания, е ресвератролът – специфичен антиоксидант, за който се предполага, че има дори антиракови свойства.

Червеното вино и предпазването от рак

Въпреки че няма достатъчно окончателни доказателства, лабораторните изследвания и проучванията сочат, че ресвератролът, съдържащ се в червеното вино, може да помогне за потискането на растежа и размножаването на раковите клетки, например рак на гърдата, левкемия и рак на кожата.

Растежът на други видове ракови клетки, като тези при рак на простатата и дебелото черво, също доказано намалява при консумацията на умерено количество червено вино.

Червеното вино и сърдечните заболявания

Макар и неокончателни, резултатите от изследванията показват ползата от ресвератрола при предпазването от сърдечносъдови заболявания и удар. Това учените отдават главно на свойството на ресвератрола да изтънява кръвта, което предпазва от образуването на кръвни съсиреци в артериите и другите кръвоносни съдове.

Именно такова натрупване води до състояние, наречено исхемия или недостиг на кислород в сърцето. В тежка форма този проблем причинява сърдечен удар. Няколко изследвания, проведени във Франция, сочат, че ресвератролът предпазва от потенциални бъдещи случаи на сърдечна недостатъчност.

Червеното вино, холестеролът и кръвното налягане

Червеното вино съдържа и съставка, наречена сапонин - друг антиоксидант. Скорошни изследвания показват, че червеното вино води до спад в нивото на LDL. Поради способността си да предпазва от натрупването на „лошия” LDL холестерол, червеното вино се сочи за ефективна алтернатива за понижаване на високото кръвно налягане.

Освен посочените по-горе, могат да бъдат добавени още няколко ползи за здравето от червеното вино. Ресвератролът има сходни свойства с тези на женския хормон естроген - затова червеното вино може да бъде много полезно в периодите, когато нивото на естрогена се понижава - по време на менопаузата, при рак на гърдата, след раждане, при остеопороза и т.н.

Катехините - други антиоксиданти, съдържащи се в червеното вино предпазват сърцето, а антиоксидантът куерцитин намалява риска от рак на белите дробове.

Въпреки че червеното вино вече си е спечелило световна слава като полезна за здравето напитка, за да се възползваме от полезните му действия, трябва да го консумираме в умерени количества, съветва woman.bg.

Прекаляването с алкохола, в частност и с червеното вино, може да доведе до алкохолизъм, затлъстяване, високо кръвно налягане, увреждане на черния дроб и още много здравословни проблеми.Добави коментар