За по-малко калории

118
За по-малко калории

Това е най-видно при орехите, шамфъстъка и кестените

Ако ядем небелени ядки, вместо обелени, можем да натрупаме 40 на сто по-малко калории, пише медицинският сайт Appetite, като се позовава на изследване на учени от университета в Източен Илинойс, ръководени от Джеймс Пейнтър.

Те нарекли откритието си "ефектът на шамфъстъка", който се проявявал по следния начин: когато ядем продукти, които оставят обелки на масата, се засрамваме от поетото количество и сме по-склонни да спрем.

Това е най-видно при орехите, шамфъстъка и кестените. Но подобен ефект не се проявява само при ядките, а и при опакованите бонбони и петифури, например. Те бързо ни сигнализират да спрем.

Изследователите раздали шамфъстък на 140 студенти преди лекции. На половината дали ядките с черупките, на останалите - белени.

След приключването на заниманията било констатирано, че тези, които консумирали беления деликатес поемали средно по 211 калории на човек. А студентите, които си играели да отстранят черупките, натрупали средно с 41 на сто по малко калории - 125, пише БТА.

Вярно е, че трябва да се отчете факторът затруднение при премахване на обвивката на шамфъстъка, но според учените най-главният фактор е възможността за визуализиране на консумираните количества и съответното им ограничаване.

Шамфъстъкът е доста популярен заместител за хората, които искат да се отърват от пристрастеността си към шоколада, сладкишите и чипсовете. Но Пайнтър и колегите му съветват потребителите винаги да залагат на "черупковите" разфасовки.

Това ще ни помогне да снижим общата си консумация с 22 процента, особено ако не разчистваме обелките през целия ден.Добави коментар