За пълнените чушки

76
За пълнените чушки

Вижте няколко рецепти

Есен е и една от най-характерните миризми, която ни съпътства по малките квартални улички е тази на печени чушки. Освен че е полезен, този зеленчук и е много често срещан на трапезата ни. Особено във варианта пълнени чушки. Вижте няколко рецепти както за класическите български пълнени чушки, така и за по-засукани специалитети.

Пълнени чушки с кайма
Продукти:
250 гр кайма, 1/2 ч.ч ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. доматен сос, 1 морков, 8 чушки, червен пипер, олио, чубрица, черен пипер, сол, магданоз
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук и морков се задушават, добавя се месото. След това се слагат доматеният сос, черният пипер, червеният пипер, магданозът, чубрицата, оризът, солта и се бърка. Сваля се от огъня и се пълнят почистените от семките чушки. Всяка чушка набождаме с вилица в края и редим в тава. Заливаме с 2 ч.ч. вода. Печем около 40 мин. на тих огън.



Пълнени чушки с яйца и сирене
Продукти:
За сместа: 2 яйца, 200 гр сирене, олио, черен пипер, сол, За соса: 1 кофичка кисело мляко, няколко скилидки смлян чесън, копър, 2 с.л. олио, сол на вкус
Начин на приготвяне: Чушките се пълнят със сместа и се нареждат в намазнена тава, като се заливат с вода и олио. Готовите чушки се заливат със соса и се украсяват с резенчета домат и магданоз.

Пълнени чушки с боб
Продукти:
500 гр боб, 12 чушки, 2 глави лук, 1 стрък праз, олио, джоджен, чубрица, дафинов лист, сол, червен пипер
Начин на приготвяне: Бобът се накисва една нощ предварително. Сварява се и се отцежда от водата и се намачква. Лукът и празът се нарязват на ситно и се задушават с олио. Добавя се намачканият боб, подправките (джоджен, чубрица, дафинов лист, сол и черен пипер). В тенджера се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Пълнят се с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с водата от боба и се пекат в умерено загрята фурна.



Пълнени чушки с картофено пюре
Продукти:
4 чушки, 5 картофа, 100 гр гъби, 1 глава лук, 1 яйце, сол, олио
Начин на приготвяне: Чушките се изчистват добре и се нарязват на колела. Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. Гъбите се запържват. Лукът се нарязва и се запържва. Картофите се намачкват или пасират добре, прибавя се суровото яйце, солта и черния пипер, лука. В тавичка, намазана с олио, се нареждат чушките, слага се в тях от картофената плънка, а върху плънката от гъбите. Запича се в предварително загрята фурна на 200 С за 15-20 минути.

Пълнени чушки със спанак
Продукти:
12 зелени чушки, 500 гр спанак, 2 връзки зелен лук, 1 домат, 2 с.л. олио, сол
Начин на приготвяне: Спанакът се почиства, измива се и се задушава с 1/3 ч.ч. подсолена вода. Чушките се изчистват от дръжките и семките. Спанакът се отцежда добре и се задушава в олиото, заедно със ситно нарязания лук. С тази смес се пълнят чушките и се нареждат в тенджера. Заливат се с 1/2 ч.ч. вода и се варят на слаб огън, докато изври течността.



Добави коментар