За костилката на авокадото

585
За костилката на авокадото

Ние изхвърляме най-полезната му част - костилката

В началото на пролетта организмът ни изпитва остра нужда от витамини, а авокадото, доста достъпно вече и по нашите магазини, е сред най-полезните продукти за набавянето им. Плодът, който произхожда от Централна Америка и е познат още преди 8000 г. на ацтеките и маите, дължи името си на... приликата си с един анатомичен орган - тестисите (в превод от езика нахуатъл), а в Европа е донесено от испанците през 17 век. Той съдържа около 20 витамини и аминокиселини, в добавка и много мононаситени мастни киселини.

Приятният му вкус и мека текстура го правят идеална съставка за салати и добавка към сандвичи. Наскоро обаче диетолози обявиха, че хапвайки само месото на авокадото всъщност изхвърляме най-полезната му част - костилката. Именно в нея се съдържат 70 процента от полезните вещества, пише The Daily Mail.

Вижте още: 5 причини да ядем авокадо през зимата

Диетологът Еми Шапиро коментира: "В костилката има много антиоксиданти и целулозни влакна. Ние обаче не знаем как да я ядем. Затова добра идея за усвояването й е тя да бъде стрита на прах в блендер, който впоследствие да добавим в кисело мляко или смути с други полезни плодове и зеленчуци. В чист вид масивната костилка е доста горчива и твърда", цитира вестник "Новинар".

Антиоксидантите се борят с различни заболявания, следователно костилката на авокадото реално възпрепятства появата им. Да не забравяме, че освен в медицината авокадото намира широко приложение и в козметиката, доказано е действието му срещу бръчки. Що се касае до костилката тя помага на организма да се справи с чувството за глад, защото засища, подобрява работата на стомашно-чревния тракт и регулира новото на холестерола в правилните норми.Добави коментар