За кафето и дължината на живота

296
За кафето и дължината на живота

Само 3 чашки кафе на ден намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, развитие на диабет от втори тип и дори, колкото и да е странно, развитието на някои неврологични проблеми

Оказва се, че кафето не само ободрява преди началото на тежък работен ден, но и удължава живота. „Разбира се, то не е прекият път към безсмъртието, но в крайна сметка е не лош начин да поживее човек десет-петнадесет години повече”, казва проф. Мин Динг от Харвардския университет, който със свои колеги е направил широкомащабно проучване на тази тема.

За целта бил анализиран здравният статус и навиците на 2 000 човека в продължение на тридесет години. Респондентите били задължени да се явяват на преглед на всеки четири години. Учените стигнали до следните изводи: само 3 чашки кафе на ден намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, развитие на диабет от втори тип и дори, колкото и да е странно, развитието на някои неврологични проблеми.

Не само с едното кафе

Д-р Френк Ху, един от авторите на изследването твърди, че животът може да се удължи дори, ако се пие кафе без кофеин. Разковничето е, че в зърната на кафето се съдържа антиоксидантът хлорогенова киселина. Тя успява да предотврати възникването и на възпалителни процеси, които инфарктът и диабетът предизвикват.

Колко да пием?

Кафето е наричано понякога най-добрият антидепресант, който е способен да намали дори новото на стреса. За постигане на здравословен ефект учените препоръчват по 3 чашки кафе на ден, посочва вестник "Монитор".

Добави коментар