За храната в детските лагери

112
За храната в детските лагери

Отговарят ли станциите на минимални хигиенни условия?

На деца в базите по морето се предлагат сладкарски изделия и месо с изтекъл срок на годност и неизвестен произход. Това са констатирали инспектори от Агенцията по храните.

Често станциите, в които почиват детски групи, не отговарят и на минимални хигиенни условия, посочва bTV.

Така например в базата на просветното министерство в Ковачевци правилата са ясни, а стандартите са като в училище. Базата е стара, но пък властите следят за спазването на хигиена и изискванията за хранене.

Извън базите на министерството обаче контролът става труден.

На база в Приморско за петдневната си почивка тук 70 деца от Полша и Украйна са платили по 160 лева. Условията в хотела с 1 звезда са далеч от необходимите за приятно изкарване.

"Санитарните условия са много лоши, вратата ни се затваря с гвоздей, това не е нормално. Не се почиства. Храната също не е хубава, купуваме си допълнително, защото не ни стига. Не ни харесва тук!", оплакаха се настанените там деца.

В кухнята инспекторите от Агенцията по храните откриха дълбоко замразени колбаси. Заключението на инспекторите е, че в кухненските помещения и в ресторанта, в който се хранят децата, няма необходимите санитарно-хигиенни условия, а оборудването е корозирало.

„Базата е амортизирана и не бива да се работи при такива условия. Затова ще издадем становище до директора на Областна дирекция - Бургас, да издаде заповед за спиране дейността на обекта", заявиха от агенцията.

От управата на станцията, която дори не е регистрирана да работи с деца, отказаха коментар. Проверките от началото на сезона показват, че често в базите, в които почиват ученически групи, се използва некачествена храна.

27 обекта по Южното Черноморие са регистрирани като детски почивни бази. В действителност обаче много повече приемат ученически групи, без да имат необходимите условия и капацитет.Добави коментар