За чашата и кафето

112
За чашата и кафето

В бяла чаша кафето е по-горчиво

Всеки ден по света се пият по повече от 2.25 милиарда чаши кафе. Ново проучване показва, че топлата напитка става по-сладка, ако се смени цветът на чашата. Сините и прозрачни чаши намаляват горчилката в кафето, без да е необходимо да се добавя допълнително захар. В бяла чаша кафето е по-горчиво, открили учените от университета в австралийския град Баларат и Университета Оксфорд.

В изследването са участвали 36 доброволци, които пили кафе от 3 различни на цвят чаши – прозрачни, бели и сини. При един от опитите те е трябвало да направят оценка на интензивността на вкуса на кафето в бяла и в прозрачна чаша.

Вижте още: Най-екстравагантните начини да изпиеш чаша кафе

При втори опит било установено, че кафето от бяла чаша не е толкова сладко като кафето от чашите в други цветове. Най-сладко то е в синя чаша, посочва БГНЕС. Според учените хората вероятно свързват кафявия цвят с горчивия вкус, а кафето в бяла чаша изглежда по-кафяво.

Теорията, че цветът може да промени вкуса на храната и напитките не е нова. Изследване от миналата година показва, че червен ягодов мус, сервиран в бяла чиния, е 10% по-сладък и 15% по-вкусен, отколкото сервиран в черна чиния.Добави коментар