Яжте риба за здраво сърце

77
Яжте риба за здраво сърце

Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим

Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирана от ЮПИ. Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини.

Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена, предупреждават експерти от асоциацията. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.

"Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите", заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. "Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта", пояснява тя, цитирана от Дарик радио.



"Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото", отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард. Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.

Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3% от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена.

Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48% по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба. Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27% по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.

Добави коментар