Яжте и корите

123
Яжте и корите

Но ако купувате биологични чисти продукти или си ги гледате в двора, спокойно ги яжте с кората

Някои винаги белят краставиците и ябълките, а други ядат печени картофи с кората. И едните, и другите имат своите обяснения за ползата. Всичко зависи от това дали знаете произхода на плодовете и зеленчуците.

Ако са отгледани с изкуствени торове, разумно е да ги белите, тъй като химикалите се натрупват главно в корите. Но ако купувате биологични чисти продукти или си ги гледате в двора, спокойно ги яжте с кората, защото тя е богата на ценни хранителни вещества.

Учени доказаха, че екстракт от ябълкова кора забавя с 43% разпространението на злокачествени клетки при рак на дебелото черво. А ябълката като цяло намалява темпото на злокачествените процеси с 23%, посочва вестник "Труд".

Корите на краставицата имат добър козметичен ефект - използват се за приготвяне на всякакъв вид маски. Действат хидратиращо и освежаващо, дори като се поставят директно върху лицето.

Люспите на лука също са полезни. Чай от лучени люспи помага при хипертония. Отварата има още едно ценно качество, от което могат да се възползват сърдечноболните - извежда от организма излишните количества натрий и хлор.Добави коментар