Яж пълнозърнест хляб

114
Яж пълнозърнест хляб

За да избегнеш хипертонията

Хлебните изделия от необработени зърна помагат в борбата с повишеното кръвно налягане, показва резултатите от изследване, проведено в Харвардското училище за обществено здраве в Бостън (САЩ). Мъжете, които приемат такива продукти, по-рядко страдат от хипертония.

Данните, събирани от американските специалисти в продължение на 18 г., обхващат повече от 50 хиляди души на възраст от 40 до 75 години. Резултатите показват, че тези, в чиято диета пълнозърнестият хляб присъства постоянно, страдат от хипертония с 19% по-рядко, пише zdrave.bg.

Вижте още: Защо да ядем качествен хляб?

Връзката между употребата на необработени зърнени храни и риска от развитието на хипертония се запазва независимо от фактори като количеството на приеманите плодове и зеленчуци, физическата активност и съдържанието на холестерол в кръвта.

Необработините зърна се усвояват добре от организма. Те са богати на целулоза и други полезни вещества. Американските специалисти, цитирани от Ройтерс, съветват да се употребява най-малко 85 г пълнозърнест хляб на ден.Добави коментар