Яйцата за закуска са допинг за мозъка

357
Яйцата за закуска са допинг за мозъка

В навечерието на новата учебна година учениците, и най-вече техните родители, умуват коя е най-добрата закуска

В навечерието на новата учебна година учениците, и най-вече техните родители, умуват коя е най-добрата закуска. Най-удачните варианти за добър старт на деня дава Елена Соломатина, диетолог, пред радио Спутник.

Първите седмици след дългата лятна почивка са трудни за организма, затова той се нуждае от помощ. Всеки ден нервната система може да бъде настроена на работен ритъм с помощта на правилната закуска, посочва БГНЕС.

"За закуска са необходими витамини от група В. Те се намират в пълнозърнест и ръжен хляб, и пълнозърнести зърнени храни. Тези витамини са "допинг за цялата нервна система", тъй като метаболитните процеси не протичат без витамини от група В" обясни диетологът.

Затова ястията, които включват витамини от група В, ще бъдат подходяща основа за закуска както за възрастни, така и за ученици. Освен това е много важно сутрин редовно да се ядат храни, които помагат за „събуждане“ на мозъка и стимулиране на когнитивните му функции.

"На първо място, това са яйца, особено жълтъкът от тях. Факт е, че жълтъкът съдържа холин, а това е предшественик на ацетилхолина. Ацетилхолинът от своя страна е невротрансмитер, който осигурява сигнал между невроните. Той помага да се намери правилната дума и да се запомни правилното определение “,- обясни Соломатина.

Добави коментар