Яйцата не са опасни за сърцето

122
Яйцата не са опасни за сърцето

Яйцата не увеличават риска от инфаркт и инсулт, показа 30-годишно изследване

Яйцата не увеличават риска от инфаркт и инсулт, показа 30-годишно изследване, цитирано от в. „Дейли мейл“ и БТА.

Заради съдържащия се в тях холестерол, яйцата отдавна предизвикват спорове дали предразполагат към сърдечносъдови проблеми. Американски учени твърдят, че най-накрая имат отговор на въпроса - такава връзка няма.

Специалистите, ръководени от харвардски лекар, изследваха начина на хранене на 215 618 здрави мъже и жени, консумиращи от едно до пет яйца седмично 32 години. Те не установиха връзка между приема на яйца и риска от сърдечносъдово заболяване, което може да предизвика инфаркт и инсулт.

Изследването, публикувано в Бритиш медикъл джърнал обаче, установи, че хората, които ядат повече от едно яйце дневно, са с по-висок риск. Такива хора обаче също консумират и повече червено месо и са с по-висок индекс на телесната маса. Резултатите са сходни за коронарна болест на сърцето.

„Това изследване потвърждава, че консумирането на седем яйца седмично не е свързано със сърдечни заболявания или инсулт. То също подкрепя известното от интервенционни изследвания, че липсва връзка между консумацията на яйца и нивата на холестерол в кръвта“, каза д-р Кари Ръкстън, която не е участвала в изследването. Яйцата са богати на протеини, антиоксиданти и други полезни съставки. Те са сред малкото храни, които осигуряват витамин Д.

Добави коментар