Яйца със салмонела по магазините

127
Яйца със салмонела по магазините

Гледайте внимателно номерата на кутиите

Известна част от яйцата, за които има съмнение за заразяване със салмонела, са достигнали до магазини и в България, но не се знае какви количества. Затова е важно закупилите яйца да проверят техния номер. Ако се окажат от тези партиди, да не ги използват, а да ги върнат в магазина.

До момента има данни за проблеми от яйцата в Холандия, засегнато е и семейство в Хърватия. Но към момента говорим само за съмнение за заразени яйца. Това обясни пред Нова тв експертът на Българска агенция по безопасност на храните д-р Райна Иванова, цитирана и от вестник "24 часа".

Изтеглят се от търговската мрежа кокоши яйца с произход Полша, за които има съмнение, че са заразени със Салмонела Ентеритидис. Мярката е наложена след получена нотификация чрез Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), за кокоши яйца с произход Полша, разпространени на пазара на ЕС. В хода на разследването е установено, че част от продукцията е доставена и в България.

В тази връзка БАБХ приканва потребителите, закупили яйца с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 (номерата на фермите) да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект, от който са ги закупили. Върху опаковката на яйцата е маркиран и номерътна пакетиращия център, който е PL 30225901 WE. Инкубационният период на салмонелозата е 2-6 часа. Водещите симптоми са висока температура, повръщане и разстройство.Добави коментар