Ягодови рецепти

91
Ягодови рецепти

Внимателно захранете детето си с ягоди

Дойде сезонът на ягодите. Десертите с тях са вкусни и полезни. Те са добър източник на витамин С, витамини от В група, калий, желязо и магнезий. Имат високо съдържание на полифеноли, които са полезни за нормалното функциониране на мозъка и забавят стареенето. Освен това плодовете подобряват сърдечната дейност и понижават нивото на холестерола.

Преди да ги предложите на детето си обаче, имайте предвид, че червеният плод е един от най-големите хранителни алергени. Педиатрите препоръчват захранването с ягоди да става постепенно. Започнете с вътрешната част на една ягода, като изчакате 24 часа, за да изключите алергична реакция. След това всекидневно увеличавайте количеството на плодовете. По време на захранването с ягоди не предлагайте други нови храни.

Салата с ягоди и моцарела
Продукти:
10 ягоди, 200 гр моцарела, 3-4 листа маруля, 1 лимон, 20 мл соев сос, 20 мл зехтин, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Измийте и нарежете ягодите на половинки. Моцарелата нарежете на малки кубчета. За да приготвите дресинга, смесете в малка купичка соевия сос, зехтина, овкусете с подправките. Изцедете сока от лимона и го прибавете към дресинга. В подходяща чиния сложете две листа маруля, върху тях нарязаните ягоди, кубчетата моцарела и залейте с дресинга.

Ягодов крем с извара
Продукти:
500 гр ягоди, 250 гр извара, 100 гр захар, 2 пакетчета ванилия, сироп
Начин на приготвяне: Плодовете се нарязват на малки кубчета или се претриват през сито. Прибавят се изварата, предварително разбита със захарта, и ванилията. Сместа се изсипва в чашки или купички. Готовият крем се поднася, полят със сироп.



Ягодова торта
Продукти:
5 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1 бакпулвер, 1 опаковка цедено кисело мляко, 1 ч.ч. пудра захар, 500 гр ягоди
Начин на приготвяне: От яйцата, брашното, захарта и бакпулвера пригответе и изпечете на 200 градуса златист блат. Разрежете го на две половини, сиропирайте и добре разпределете приготвения крем върху него. Той се приготвя, като пасирате ягодите и ги смесите с млякото и захарта. Така получената торта украсете с ягоди по ваш вкус и желано количество други плодове.



Ягодов чийзкейк
Продукти:
200 гр какаови бисквити, 500 гр ягоди, 100 гр орехи, 200 гр кисело мляко, 4 с.л. захар, 200 гр извара, 1 ч.ч. течна сметана, 2 пакетчета желатин, 2 бакетчета ванилия
Начин на приготвяне: За приготвянето на блата първо се натрошават бисквитите. В кухненски робот се размесват бисквитите, маслото и орехите. След като се получи ронлива смес, тя се прехвърля в тавичка, намазана с мазнина и поръсена леко с брашно. Блатът се притиска много хубаво с ръце. Сложете на 200 градуса да се запече за 15 минути и оставете да изстине след това. Кремът се приготвя, като първо се накисва желатинът в две лъжички студена вода. След това киселото мляко се разбърква със захарта, изварата и ванилията, докато стане хомогенна смес без бучици. Отделно с миксер се разбива течната сметана, докато се сгъсти напълно. Желатинът се разтапя на водна баня и се прибавя към сместа с киселото мляко. Към нея се прибавят и течната сметана и нарязаните ягоди. Всичко се разбърква и се изсипва върху бисквитения блат. Отгоре се аранжира с ягоди. Накиснете другото пакетче желатин и го разтворете във вряща подсладена вода. Излейте го върху чийзкейка и сложете сладкиша за коло 3-4 часа да се стегне в хладилник.



Ягодова маргарита
Продукти:
4-5 ягоди, 25 мл портокалов ликьор, 50 мл текила, сок от половин лайм, нарошен лед
Начин на приготвяне: В блендер сложете и разбъркайте добре всички съставки. Във висока чаша изсипете коктейла и украсете с цяла или нарязана ягода.



Добави коментар