Ягоди против стареене

62
Ягоди против стареене

Могат да ни предпазят и от рак

Консумирането на ягоди забавя стареенето и дори предпазва от рак, показва изследване на испански и италиански учени.

Според тях ягодите помагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести.

За целите на експеримента учените давали по половин килограм ягоди на 12 здрави доброволци в продължение на две седмици. Те взели техни кръвни проби на четвъртия, осмия, дванадесетия и шестнадесетия ден, както и един месец по-късно.

Резултатите показали, че редовното консумиране на ягоди увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта и предотвратява разпада (хемолизата) на червените кръвни клетки. Учените от Политехническия университет в Марке, Италия, и от университета в Гранада, Испания, смятат, че силата на ягодите се крие в съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки, които имат антиоксидантни свойства.

Окислителният стрес може да възникне в процеса на стареене, когато упражняваме физическа дейност и дори при раждане, което показва потенциала на ягодите, посочва БГНЕС.

Сега учените искат да изследват дали може да окаже влияние яденето на по-малко количество ягоди, като например 150-200 гр. и кои сортове ягоди съдържат най-много антиоксиданти.Добави коментар