Ядки срещу диабет

319
Ядки срещу диабет

Ядките - бадеми, макадамия, шам-фъстък, орехи, кашу, осигуряват защита срещу диабет тип 2

Всекидневната консумация на ядки може да допринесе за намаляване на риска от развитието на диабет тип 2 с близо 40 процента, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, позовавайки се на резултатите от канадско изследване. Авторите му от университета на Торонто са установили, че около 30 грама ядки на ден са достатъчни, за да намалее съществено рискът от заболяването, което може да доведе до ампутация на крайници, бъбречна недостатъчност и слепота.

Ядките - бадеми, макадамия, шам-фъстък, орехи, кашу, осигуряват защита срещу диабет тип 2, като повишават нивата на "добрия" холестерол и оказват противовъзпалителен ефект, посочва вестник "24 часа".

Настоящото изследване потвърждава резултатите от предишно проучване, публикувано в сп. "Diabetes Care", според което ядките са полезни за регулиране на нивата на кръвните захар и липиди, и могат да се използват като хранително средство за контролиране на диабета, без да причиняват наддаване на тегло.

Благодарение на съдържанието на антиоксиданти, протеини и фибри ядките са възхвалявани като суперхрана, припомня изданието.
Скорошно мащабно проучване установи, че шепа ядки на ден намалява риска от сърдечносъдови болести с близо 30 процента, от рак - до 15 процента и от внезапна смърт - до 22 на сто. Същото количество е достатъчно, за да намалее наполовина и рискът от смърт, причинена от дихателни заболявания. Добави коментар