Ябълката

92
Ябълката

По-полезна е необелена

Има нови доказателства,че обелките от ябълка притежават изключителни антиканцерогенни свойства. Изследователи проучиха химичния им състав и откриха група фито-вещества, ефикасни в борбата с най-малко три вида рак - на гърдата, на дебелото черво и на черния дроб.

Режим на хранене, включващ изобилие от плодове и зеленчуци, е с доказана роля при профилактиката на рак, сърдечни заболявания, диабет и други хронични заболявания. По-важно е обаче, че постепенно започва да се изяснява кои химически съединения точно са отговорни за ползата от природните продукти. Напоследък вниманието бе насочвано към ароматни съединения, изолирани от семената и кората на плодове и зеленчуци.

Ябълките са най-големият източник на въпросните съеднинения - средното им съдържание варира между 100 мг и 347 мг на 100 гр пресен плод. Те са богати също и на друга група полезни съеднинения - флавоноиди. Според проучване, именно обвивката е със значителен противотуморен ефект, дължащ се на антиоксидантната и антипролиферативната й активност.

Следващият път, когато белите ябълката си, замислете се дали не се лишавате от ценни витамини, минерали, някои от тях антиоксиданти. Не само ще спестите време, но и ще е по-здравословно, ако оставите ножчето. И не забравяйте - "една ябълка на ден, пази доктора от мен"!

Предлагаме ви и една здравословна рецепта за Ябълков щрудел:

Продукти:
пакет точени кори за баница, 1кг ябълки , 200 г смлени орехи, 2 супени лъжици канела, 150 г захар, 250 мл олио, 50 г масло, 200 г пудра захар

Приготвяне:
Ябълките се измиват, обелват и настъргват на едро ренде (ако са прекалено сочни, изцедете сока, но не изстисквайте настърганите ябълки). Прибавете към тях канелата, орехите и захарта. Сместа се обърква добре с лъжица.

Намажете дъното и околния ръб на тавата за печене с масло. Отлистете две от корите за баница и ги накапете с олио. Разпределете част от плънката отгоре, леко прегънете двата края навътре, след което навийте корите на руло и поставете в тавата. Ако тя е кръгла, първото руло се навива на кравай, а останалите рула се навиват около първото.

Ако тавата е правоъгълна, дължината на рулата трябва да отговаря на дължината на тавичката, а те се подреждат прави едно до друго.

Накапете отгоре с олио и печете в умерена фурна (на 200 градуса) около 30- 40 минути. След изпичане, докато баницата с ябълки е още топла, напудрете обилно с пудра захар.

Добър апетит!Добави коментар