Ябълка на ден

72
Ябълка на ден

За здраво сърце

Към всички отдавна познати ни полезни свойства на ябълката, ново изследване наскоро прибави още две – оказва се, че жените, които ядат по ябълка на ден, успешно контролират нивото на холестерола си и подобряват сърдечното си здраве за години напред.

Ябълките са признати за чудодеен плод наистина отдавна – те са богати на витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и ни подмладяват. Ненапразно англичаните имат поговорка, че една ябълка на ден им спестява посещението при лекаря.

Ето някои любопитни факта за ябълките:

*Няма друг плод, който да съдържа толкова много витамини (А, B, C, E), микроелементи (желязо, мед, манган) и минерални вещества (калий, натрий).
*Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета. Високият дял на витамин Е помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.
*На практика ябълките са природно средство срещу бръчките. Пектинът стимулира слабеенето.
*Съдържащите се в тях баластни вещества действат благотворно на обмяната на веществата, а оттам и на храносмилането, с което помагат да се отървем от излишните килограми.
*Витамин C витализира клетките. Дори в сладките сортове ябълки на 100 г се крият до 30 мг витамин C. Аскорбиновата киселина помага на организма да разгражда отровните вещества, а тази "пречистваща функция" води до подмладяване.
*Като положителен ефект може да се отбележи засилването на имунната защита на организма.
*Плодовите киселини имат избелващо въздействие, затова е полезно да се ядат ябълки, дори и след като зъбите са били почистени с паста. Освен това ябълките масажират венците.
*Калият помага на мисловния процес. До 180 мг от него се съдържат във всеки плод. Калият е важен за функционирането на клетките и предаването на нервните импулси. Затова е добре в условия на стрес или трудности в концентрирането да се ядат ябълки.
*Флавоноидите пък възпрепятстват образуването на свободни радикали в организма. По този начин ябълките намаляват опасността от поява на ракови заболявания.Добави коментар