Всички обичаме гювеч

67
Всички обичаме гювеч

Опитайте следващите рецепти

Гювечът е едно от най-любимите традиционни български ястия. Той се приготвя от месо и различни по вид зеленчуци, като, разбира се, може да бъде и в постен вариант. Получава се вкусна яхния, която е с много вкусови и хранителни качества.

Гювеч се нарича и огнеупорния съд, който използваме, за да приготвим ястия на фурна. Така че всичко, което приготвите в него с основни съставки месо и зеленчуци, може да получи названието гювеч. Ето няколко варианта, които да пробвате:

Тюрлю гювеч
Продукти:
750 гр свинско месо, 3/4 ч.ч. олио, 4 глави кромид лук, 5 домата, 5 зелени чушки, 2 патладжана, 1 шепа бамя, 4 картофа, 1 шепа зелен фасул, 1 ч.л. червен пипер, 3 люти чушки, магданоз, сол
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета, посолява се и се слага в пръстен гювеч или тавичка заедно с мазнината. Пече се в средно силна фурна до полуготовност. Разбърква се с прибавените към него червен пипер и нарязаните зеленчуци (без картофите) и отново се поставя във фурната. Когато поомекне зеленчукът, се прибавят картофите, нарязани на колелца, и малко топла вода. Гювечът се посолява на вкус и се пече, докато остане с малко сос. След изваждането му от фурната се прибавя ситно нарязаният магданоз.



Гювеч с колбаси
Продукти:
1 сурова луканка, 1 суров бабек, 1 пилешки гърди, 100 гр свинско месо, 100 гр телешко месо, 10 картофа, 1 глава лук, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 3 скилидки чесън, домати, соев сос
Начин на приготвяне: Всичко нарязано на средно големи парчета се поставя в гювеч и се разбърква, подправя се с подправки на вкус. Налива се 1 ч.ч. вода и малко соев сос. Пече се около два часа на 200 градуса.

Гръцки гювеч
Продукти:
1 пиле‚ 1 сухар‚ 2 глави лук‚ 1/3 чаша прясно мляко‚ 1 яйце‚ 4 картофа‚ 2 чушки‚ 2 домата‚ 2 с.л. масло, 2с.л. олио‚ червен пипер, черен пипер‚ сол
Начин на приготвяне: Накисваме сухара в топлото мляко. Запържваме 1 глава лук с 1 с.л. масло. Дръпваме настрани и прибавяме изстиналия и размачкан сухар‚ яйцето‚ черен пипер и сол и разбъркваме. Напълваме пилето с тази смес и го зашиваме. Запържваме другата глава лук в олиото‚ поръсваме с червен пипер‚ слагаме нарязаните на полукръгчета картофи и разбъркваме. В средата на подходящ съд поставяме пилето‚ намазваме го обилно с останалото масло‚ слагаме отстрани картофите‚ а върху тях - нарязаните на кръгчета чушки и домати. Наливаме малко топла вода и печем в умерена фурна около 1 час.



Рибен гювеч
Продукти:
500 гр рибено филе, 2 глави кромид лук, 3 скилидки чесън, сока от един лимон, 20 гр соев сос, 5 гр нишесте, 40 гр олио, 500 гр смесени зеленчуци според желанието, 1 глава целина, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Рибеното филе се накълцва и се маринова за един час в смес от сол, черен пипер, част от лимонов сок, 1 супена лъжица соев сос. Рибената смес се посипва с нишестето, изпържва се до златисто и се изважда. В същата мазнина се запържват леко нарязаните лук и чесън, след което се добавят и останалите ситно нарязани зеленчуци, соевият сос,лимоновият сок и малко вода и се задушават 3 минути. Целината се нарязва на дребно и се прибавя към сместа за задушаване заедно с накълцаната риба. Ястието се посолява и се задушава на тих огън още 10 минути.

Постен гювеч
Продукти:
1 глава кромид лук, 2 моркова, 2 домата, 6 картофа, 100 гр зелен фасул, 100 гр грах, 1 патладжан, 5 чушки, 2 тиквички, черен пипер на вкус, щипка чубрица, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. олио, 5 стръка магданоз
Начин на приготвяне: Патладжанът се нарязва на кубчета и се залива със студена вода за да си пусне горчилката. Морковите, чушките, тиквичките, зеленият боб и картофите се почистват и се наязват на парчета. Доматите се нарязват на ситно. В тенджера се слага олиото да заври. Добавя се кромид лукък, за да се задуши. Добавя се червеният пипер и се разбърква. Налива се 200 мл вода и се добавят зеленчуците. Когато ястието заври, се овкусява с черен пипер и чубрица. Може да се остави да ври на тих огън до готовност на зеленчуците, тогава към края се добавят нарязаните на ситно домати и грах. Поднася се поръсен със ситно нарязан магданоз.

Четири вкусни рецепти за бърза вечеря в гювеч



Добави коментар