Време за зимнина

209
Време за зимнина

Съвети за консервиране

От Българска агенция по безопасност на храните дават следните съвети, във връзка с активния сезон по приготвяне на зимнина:

1. Плодовете и зеленчуците да се купуват от сигурни и регламентирани доставчици и търговски обекти, където се контролира съдържанието на пестициди, нитрити и нитрати.

2. Основен компонент при приготвянето на зимнина е използването на оцет. Има два вида оцет - синтетичен и натурален. Синтетичният е непригоден за приготвянето на зимнина. Разпознаването е по наименованието на етикета - само надпис “оцет” е синтетичен, а обозначението “винен” или “ябълков” означава, че е приготвен по класически метод и е подходящ за използване.

3. Съществуват два основни метода за приготвяне на зимнина – чрез стерилизиране или използването на консерванти. Най-често използваните консерванти са солта и натриевия бензоат, които запазват за няколко месеца качествата на консервирания продукт.

4. За получаването на качествена и дълготрайна зимнина трябва да се спазва добра хигиена – от измиването на суровите плодове и зеленчуци, недопускане вторично замърсяване по време на приготвянето на продукта и използването на чист амбалаж и здрави капачки.

5. На всички етапи от приготвянето да се използва само питейна вода.Начини за консервиране

Хората от векове са откривали и усъвършенствали различни начини за съхраняване и консервиране на храната. Струва си да проучим тайните на методите, благодарение на които нашият кулинарен живот е по-здравословен и по-разнообразен, и което е най-важно – свеж:

Стерилизиране

Начинът на консервиране на храната, наречен стерилизиране, е разработен от Никола Апер през 1810 г. Той се състои в дългото варене на храната в херметично затворени съдове, потопени във вода. Това е една от разновидностите на пастьоризирането. Процесът на консервиране на храната по този метод се извършва при плътно затваряне без достъп на въздух.

В процеса на стерилизиране се спира развитието на вредните за продуктите микроорганизми. Това действие прави продуктите напълно безопасни, а същевременно не променя техния вкус. Благодарение на този процес могат да се консервират както месни продукти, така и зеленчуци.

Пастьоризиране

Методът на пастьоризирането е открит от Луи Пастьор при изследванията му върху процесите на ферментация. При пастьоризирането даденият продукт се нагрява до температура, при която микроорганизмите умират. Класическият метод на пастьоризиране се състои в загряване до температура над 60ºC, но не повече от 100ºC. Важно е, че пастьоризирането дава възможност за запазване на вкусовите и хранителните качества на продукта, без да предизвиква загуба на съдържащите се в него витамини.

Замразяване

Замразяването е най-съвременният и същевременно най-ефикасният начин на консервиране на храната. Храната се замразява при различни температури. Зеленчуците и плодовете се замразяват при температура около -30 до -40 °C, а месото от - 20 °C дори до - 40 °C.

Замразените продукти запазват в голяма степен диетичните и хранителните качества на продуктите. Благодарение на този метод се запазват най-много хранителни съставки в сравнение с всички познати начини на консервиране, в това число така важните за организма витамини, минерални соли, белтъчини и мазнини. Веднъж размразената храна не бива да се замразява повторно.

Кисела ферментация

Киселата ферментация е биологичен метод за консервиране на храни. Състои се в образуване на млечна киселина в резултат от млечно-киселата ферментация. Този метод се използва най-вече за консервиране на растителни продукти. Киселата ферментация прави храната трайна, като същевременно запазва хранителната й стойност.

Широко разпространено в кухните на много европейски страни е киселото зеле. То трябва да се сложи и притисне в специална каца. Важно е при киселата ферментация продуктите да се залеят със солен разтвор. Соленият разтвор предизвиква отделяне на сокове от зелето и ускорява развитието на бактериите на млечната киселина.

Сушене

Сушенето като начин на консервиране на храните се прилага масово както в домакинствата, така и в заводите за производство на храни. Сушенето, макар и познато от стотици години, непрекъснато се усъвършенства. В процеса на сушене се отнема водата от продуктите. По този начин ефикасно се предотвратява развитието на микроорганизмите. Този метод се използва за производство на чай, кафе, макарони, сушени плодове и други.

Пушене

Пушенето на продукти като например месо, риба, сирене става чрез разполагането им в камера за опушване и поддаване на въздействието на дима. Това е дим, образуван при изгаряне на дърво от широколистни дървета. Благодарение на този процес храната освен че се консервира, придобива характерен мирис и вкус.Добави коментар