Време за царевица

60
Време за царевица

Зърнената култура е традиционна за Тодоровден

Какво е общото между пуканките, маргарина, каучука и Тодоровден? Отговорът е царевицата. От нея се приготвят пуканките, маргарита и каучука, както и царевичното брашно, нишестета, спирт, хартия, пластмаси и лекарства. На Тодоровден тя е традиционна храна на трапезата, която участва и в обредите за празника.

Преди да ви дадем няколко постни рецепти за днешната трапеза, е добре да знаете, че освен вкусна, царевицата е и много полезна. Тя е източник на витамините В1 и В9, както и на минералите фосфор и магнезий. Тя предпазва от сърдечно-съдови заболявания, поддържа здравето на белия дроб и паметта.

Царевицата е зърнена култура, с която трябва да внимавате, ако предлагате на детето си. Тя съдържа липиден трансферен протеин, който е несмилаем и не се разгражда при готвене. Наличието му причинява у някои хора алергични реакции.

Салата "Домино"

Продукти: няколко листа маруля, 1 домат, 1 настърган морков, 3 с. л. царевица от конселва, няколко резена червено цвекло от буркан, няколко маслини, 1-2 с. л. оцет, 2 с. л. зехтин, 1-2 с. л. лимонов сок, сол.

Начин на приготвяне: Нарежете марулите и ги разпределете на успоредни редове в двата края на чиния. От едната страна наредете нарязаното червено цвекло от буркан, доматите на полумесеци, настъргания морков, царевицата, така че всяки продукт за образува отделен ред. Украсете с няколко маслини в двата края и полейте салатата с дресинг, приготвен от оцета, зехтина и лимоновия сок. Посолете.

Доматена супа с царевица

Продукти: 1 ч. л. зехтин, 1 глава лук, 3 домата, 450 г пасирани домати от консерва, 300 г консервирана царевица, черен пипер

Начин на приготвяне: В тенджерата се запържва дребно нарязаният лук в сгорещена мазнина. Добавят се почистените от кожата и нарязани на дребно домати и 150 г царевица. Супата само се затопля и се прехвърля в блендер. Пюрира се и отново се връща в тенджерата. Добавя се доматената салца (пюрираните домати), останалата царевица и супата се разбърква. Кипва се и се сваля от котлона. Подправя се с черен пипер.

Боб с ориз и царевица

Продукти: 200 г гъби от консерва, 3 скилидки чесън, 250 г ориз, 200 г царевица от консерва, 200 г грах, 450 г сварен боб, 1 чушка, 2 домата, сол, девесил, джоджен, черен пипер, олио

Начин на приготвяне: Запържват се лукът, гъбите, чушката и чесънът. Към тях се добавят оризът и доматите и всичко се оставя да поври малко. След 15 минути се добавят и останалите продукти. Ястието ври още 30 минути, като преди да се свали от огъня, се добавят джодженът и девесилът.



Коментари

Коментар: 1
aDCSlGXJRo

3X9scm I appreciate you sharing this article post.Thanks Again. Great.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар