Вредно ли е наистина месото и защо

148
Вредно ли е наистина месото и защо

Какво е преработено месо и какво съдържа то

Преработеното месо - включително шунката, бургерите и колбасите - носят толкова голяма заплаха от рак, колкото цигарите, предупреди Световната здравна организация.

Новият доклад на институцията класифицира преработеното месо като канцерогенно редом до вещества като арсен и азбест.

Вижте още: СЗО: Преработеното месо е вредно колкото цигарите

СЗО: Преработеното месо е вредно колкото цигарите

Прочети повече на: http://profit.bg/news/SZO:-Prerabotenoto-meso-e-vredno-kolkoto-tsigarite/nid-144582.html

Експертите призоваха обществеността да избягва този тип продукти, когато е възможно.

"Това не означава, че трябва да спрете да ядете всякакво червено и преработено месо. Но ако приемате много от него, трябва да се замислите за намаляване на количеството“, посочва професор Тим Key, епидемиолог в Cancer Research в университета в Оксфорд.

Какво е преработено месо?

Това е месо, което е осолено, сушено, ферментирало, пушено или преминало през други процеси на обработка, които целят да подобрят вкуса или да увеличат срока му на годност.

Това включва: шунка, всички колбаси, като салам, луканка и други, говеждо месо, пастърма, както и месни консерви и сосове на местна основа.

В категорията на преработеното месо не влизат домашно приготвените колбаси и бургери, както и всички останали продукти, в които не са добавяни консерванти, оцветители или подобрители на вкуса.

Какви са опасните вещества, които съдържа преработеното месо?

Нитрати и нитрити

Преработеното месо съдържа натриев нитрит (E250) и натриев нитрат (E251), които са соли, добавяни към месото, за да го запазят.

В тялото ни те се превръщат в нитрити, където могат да образуват съединения, наречени нитрозамини, които увреждат ДНК-клекките. Те са свързани с повишен риск от остра левкимия.

Желязо

Червеното месо съдържа съединение, наречено хем, което е част от хемоглобина - молекулата, която пренася кислорода от белите дробове до тъканите на тялото. То е от жизненоважно значение за развитието и нормалното функциониране на клетките.

Въпреки това, според World Cancer Research Fund, то може да увреди лигавицата на червата. Изследване от 2011 г. също посочва, че консумацията на червено месо води до предракови лезии, които са в червата.

Висока температура

Когато месото се обработва на висока температура, това може да доведе до отделянето на канцерогенни съединения. Тук проблемът е как готвите месото – дали го пържите или печете и на каква температура.Добави коментар