Вредни навици за хранене

561
Вредни навици за хранене

Къде грешим?

Забързаното ни ежедневие често е причината да си изграждаме вредни хранителни навици, а дори понякога не ни остава и време за ядене.

След това се започват безброй диети и упражнения, които могат да бъдат избегнати чрез недопускане на следните грешки при ядене, изброени от woman.bg:

Пропускане на закуската

Всички сме чували приказката, че закуската е най-важното ядене. И е така. Да отделим време за закуска може да е изключително важно за здравето ни. Закуската ни помага да горим мазнини, защото метаболизмът е най-засилен сутринта.

Една здравословна закуска не само ще засили метаболизма ви, но ще ви накара да започнете деня с добро настроение. Хубаво е закуската да се състои от плодове и зеленчуци, зърнени храни, мляко.

Тежки храни преди лягане

Установено е, че някои храни ни помагат да спим по-леко, а някои могат да попречат на съня ни и дори да го прекъснат. Ако вечеряте тежко ястие в голямо количество, е много вероятно тялото ви да не може да изгори калориите и всичко да се превърне в мазнини.

Това по никакъв начин не значи, че трябва да лягате на празен стомах. Вечеряйте зеленчуци и протеини и се старайте това да е 3 часа преди лягане.

Похапване преди основното ядене

Похапването на разни леки храни преди обяд или вечеря е често срещан вреден навик. Повечето хора избират чипсове, солети, понички, бисквити и други печени лакомства. Трудно е да се запазим енергични и едновременно с това да намерим най-добрата алтернатива за тези междинни хранения.

Най-добре е да изберем плодове, зърнени крекери, кисело мляко. Важно е да помним, че не трябва да посягаме към вредните храни, когато сме отегчени или депресирани.

Бързо хранене

Това, че ядем бързо, е една от основните причини за напълняване. Дори не забелязваме какво ядем. Мозъкът се нуждае от 15-20 мин. за да изпрати сигнал за ситост, така че, ако ядем бързо, просто винаги преяждаме.

Ограничено количество вода

Водата е много важна, тя е начинът да се запазим млади и здрави. Всяка клетка в тялото ни се нуждае от вода, за да функционира нормално.

Дехидратацията води до мигрена, проблеми с бъбреците, суха кожа. Експертите съветват да пием поне по 2 литра вода, но да избягваме да пием вода преди, по време и веднага след ядене.

Също така, когато се почувстваме гладни и не е време за ядене, е хубаво да изпием една чаша вода, защото това може да е знак на тялото ни за дехидратация.Добави коментар