Вредни ли са пуканките?

103
Вредни ли са пуканките?

Те могат да ни причинят гастрит, язви и дори затлъстяване

Ако сте от тези, които не могат да се насладят на любимия си филм без огромна купа с пуканки, то трябва да знаете, че те не са напълно безвредни. Диетолозите съветват да се въздържаме от това удоволствие, защото пуканките само на пръв поглед не вредят на здравето ни. Те могат да ни причинят гастрит, язви и дори затлъстяване.

Пуканките, или както са известни – попкорнът, са национално американско откритие. В САЩ дори има ден на пуканките, който е на 19 януари. Сами по себе си те са полезни. Но овкусени с много сол, захар, ароматизатори и вредни наситени мазнини се превръща в опасни за здравето.

Когато Христофор Колумб открил Америка, местните жители вече пукали царевични зърна в глинени съдове. Индианците правели огърлици от пуканки, а археолозите се натъкнали на статуетка на богиня в Мексико, украсена с пуканки. Дори жреците предсказвали бъдещето по това как са се разпуквали зърната на царевицата.

Всички тези действия щели да останат само за домашна употреба, ако не бил Чарлз Критърс от Чикаго, посочва Дарик радио. През 1885 година той изобретил машина на колелца, която можела да разпуква царевица на всяко място, независимо дали това бил панаир или търговско изложение.

Добави коментар