Вредата от палмовото масло

234
Вредата от палмовото масло

Особено вредно за бременните и малките деца

До 15 дни Наредбата, която ще заклейми палмовото масло като вредно за здравето, ще бъде публикувана в Държавен вестник. Това съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. В момента у нас 75 предприятия произвеждат млечни продукти, в които са добавени и растителни мазнини.

Скандалът, който се разгоря около добавянето на палмово масло в сирена и кашкавали, не спира. Според диетолога проф. Донка Байкова е крайно време на етикетите да бъде изписан процентът на включената добавка.

Освен в евтини имитации на сирене и кашкавал - така нареченият "млечен продукт", висок процент втвърдено палмово масло се открива в сладоледите, десертните шоколадови блокчета, сухи пасти и вафли. Вредна е и палмовата мазнина, с която масово се пържи във фритюрниците, предупреждава ТВ7.

Бременни и малки деца трябва да избягват продукти с втвърдено палмово масло. При прекаляване с тях се стига до повишени нива на лошия холестерол, което е пряко свързано и с голямата смъртност от инфаркт и инсулт у нас - 66%.

Според един от известните производители на млечни продукти, държавата трябва да затегне контрола и да създаде ясни правила за всички в бранша. Наредбата ще удари бизнеса на мандрите, които внасят евтините суровини от Малайзия и Сингапур, за да борят конкуренцията с ниски цени на млечните храни.Коментари

Коментар: 1
Горките азиатци

Големи глупости се изписаха за палмовото масло тия дни! Да съжали човек азиатците, за които това е традиционната кухненска мазнина, както у нас е олиото. Бая шлаки и холестерол ще трябва да са натрупали с това вредно хранене... пък инсултите им ще да са към 100% ефективни. Ако не беше тъжно в една държава медиите да плашат неоснователно хората с глупости, можеше и да е смешно.


  • 1

Добави коментар