Войната на диетите

115
Войната на диетите

Критикуваният Пиер Дюкан

Войната на диетите и големият бизнес, който се крие зад тях, стигнаха до съда - кой ще излезе победител, се пита сайтът на френското списание "Нувел обсерватьор".

Известният диетолог Пиер Дюкан, автор на едноименната диета, даде под съд за клевета своя конкурент Жан-Мишел Коен, който миналата година в интервю пред специализираното здравно списание Meilleure sante остро разкритикува хранителния режим, разработен от него. Според Коен въпросната диета можела да има опасни здравни последствия, защото, заради повишения холестерол, дебнели проблеми със сърцето и повишен риск от рак на гърдата.

"Кой има полза от всичко това", запита риторично Коен. "Явно диетичният бизнес, лекарите, продавачите на хапчета, издателите на книги и на списанията. Много народ сърфира върху фантазмите на отслабването!"

Диетата на Дюкан, поне в първата си фаза, предвижда "атакуващ етап", в който се предизвиква ударна протеинова консумация - дисбаланс, който много диетолози считат за опасен, а не само Жан-Мишел Коен. Същият предлага много по-ненатоварващ отслабващ режим, с намален калориен прием в диапазона между 900 и 1600 калории дневно, като, разбира се, не се изключват и физически упражнения, особено полезни при смъкването на килограмите.

Всичко това никак не се хареса на Дюкан. Той иска обезщетение от Коен за клевета на стойност 15 хиляди евро. Защитникът на Дюкан адвокат Дюфе заяви пред пресата "че споровете между медиците са нещо нормално, но г-н Коен е отишъл твърде далеч отвъд границите на колегиалната критика".

Според адвокат Дюфе Коен хранел лична неприязън към клиента му и имал изгода от охулването на конкуретния диетичен режим. Адвокатът на Коен Ришар Малика изтъкна в защита на своя клиент, че "клеветата може да се отнася само за хората, но не и за хранителните режими". Малика дори прояви и чувство за хумор пред журналистите: "Не съм си чел хороскопа тази седмица, но съм сигурен, че ми вещае хубави неща в професионален план".

Той цитира статия, публикувана във в. "Паризиен", в която специалист от френската Национална агенция за здравна сигурност подлага на още по-унищожителна критика режима Дюкан. "В сравнение с нея, забележките на клиента ми Коен биха се сторили на Дюкан като милувка от коала!", каза адвокатът. Според Малика диетата на опонента им е "приказка за феи, разказана наобратно. Губите кила, които бързо качвате отново!".

Но колкото и критики да отнася диетата Дюкан, тя е вече световен феномен, благодарение на отличните резултати, които е дала при знаменитостите, припомня изданието. Окончателното решение на 17-я наказателен парижки състав ще бъде обявено на 5 юли тази година, допълва БТА.Добави коментар