Водата

74
Водата

Съществена част от здравословната диета

Често забравяме да пием вода, а тя е най-важният и незаменим елемент от диетата. Не забравяйте, че водата трябва да заема една от първите позиции в нашето всекидневно меню.

Водата не внася в организма никаква енергия, но без нея човек може да преживее само няколко дни. Тя е основата в хранителната пирамида на човека. Не без причина се казва, че тя е "източник на живот".

Източници на вода

Основният източник на вода за нашия организъм, покриващ 62% от дневната нужда, са напитките. Вторият – плодовете и зеленчуците. Малко от нас знаят, че източник на вода, освен приеманите течности, са също хлябът и зърнените продукти, дори месото и месните продукти.Компенсиране на загубата на вода

Поради факта, че човешкият организъм не може да съхранява вода, е задължително нейното постоянно приемане, за да се осигури правилното протичане на жизнените процеси. Приема се, че при нормални условия трябва да се пият около 2-2,5 литра течности на ден. При горещо време или при голямо физическо натоварване количеството им се увеличава. Трябва да пием малки количества, на малки глътки. Доставянето на голямо количество течности за кратко време води до неправилното им усвояване от организма. Следователно голяма част от тях бързо се експулсира.

Минералната вода може да се замести със зеленчукови или натурални плодови сокове. Не се препоръчва голяма консумация на сладки газирани напитки или подсладени сокове. Силното кафе и чаят могат дори да повишат нивото на дехидратация.

Значението на водата за човешкият организъм

- Всички процеси, протичащи в организма изискват нейното присъствие.
- Основа в диетата, особено при отслабване.
- Недостатъчният й прием може да доведе до обезводняване на организма и до безсъние, раздразнение, липса на апетит, отслабване на физическите сили.Добави коментар