Вода в пилешкото

74
Вода в пилешкото

Повече от 50% от теглото му

Още днес Комисията за защита на потребителите ще обяви кои са фирмите, инжектирали вода в пилешкото месо, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов. Нарушението е констатирано при съвместна проверка на комисията и Агенцията по храните.

Седемте фирми - нарушители ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. Инспекторитеса взели четиринайсет проби, в осем от които е открито, че водата е над 50% от обявеното на опаковката тегло, съобщи БНР.

По-големият проблем, според министър Найденов е, че в някои от пилешките пържоли и бутчета са открити не вода, а солеви разтвори, които са вредни за здравето. Става въпрос за големи и доказани на пазара фирми, но след първата глоба от десет хиляди лева, при следващо нарушение те ще бъдат затворени, категоричен е Найденов.

Той е разпоредил да се обмисли и промяна в нормативната уредба, която категорично да определя къде и кога може да се влага вода, тъй като еврорегламентите разрешават това, но само за заготовки и българските фирми използват това като вратичка в закона.Добави коментар