Вкусотийки с кайсиики

115
Вкусотийки с кайсиики

Опитайте ги

Ще се изненадата какви вкусотийки могат да се направят с кайсиики.

Арабска салата
Продукти:
150 гр консервиран нахут, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 2 праскови, 1 домат, половин глава червен лук, 2 стръка зелен лук, оцет, лимонов сок, 1 щипка захар, сол
Начин на приготвяне: В тиган с малко мазнина се запържва нахутът. Зеленчуците се режат на малки кубчета, лукът наситно и се намачква с малко сол. В голяма купа се смесва всичко и се добавят нарязаните на малки парченца кайсии. Разбърква се леко, овкусява се с оцет, лимонов сок и сол на вкус.

Патешки бутчета с кайсии
Продукти:
6 патешки бутчета, 350 гр кайсии, 15 гр пудра захар, 20 гр заквасена сметана, 20 мл коняк, 10 ч.л. горчица, 4 с.л. оцет, 30 гр масло
Начин на приготвяне: Измийте и подсушете кайсиите, разделете ги на две и отстранете костилките. Нарежете ги на четвъртинки. В тенджерка ги задушете около 5 минути с маслото. Поръсете с пудра захар и ги оставете да се карамелизират. Добавете коняка и ги запазете топли. На тих огън запържете бутчетата около 20 минути. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер. Извадете ги и изхвърлете мазнината. В същия съд сложете оцета и захарта и оставете да се карамелизира. Добавете сметаната, горчицата и коняка. Залейте с този сос бутчетата и ги гарнирайте с кайсиите. Украсете ястието с магданоз и го сервирайте много топло.

Пирог с кайсии
Продукти:
1 кг кайсии, 1 кг брашно, 5 яйца, 200 гр масло, 250 гр захар, орехи, 1 бакпулвер, пудра захар и ванилия за поръсване
Начин на приготвяне: Замесва се гладко меко тесто от брашното, яйцата, маслото и бакпулвера. Разделя се на две части, като едната е два пъти по-голяма от другата. По-голямата част от тестото се разточва на дебелина 1 см и се поставя в тавичка, намазана с масло и посипана с брашно. Над нея се нареждат плътно една до друга кайсиите, разрязани на половинки и почистени от костилките. Между кайсиите се поставят ядки от орехи. Другата част от тестото се доомесва с още брашно, докато се получи твърдо тесто, което се настъргва на едро ренде върху наредените плодове. След като се опече, пирогът се поръсва със захар на пудра, примесена с ванилия.

Ориз с кайсии
Продукти:
250 гр ориз, 10 сушени кайсии, 1 глава лук, 1 с.л. зехтин, 600 мл зеленчуков бульон, щипка индийско орехче, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Запържете ситно нарязания лук. Сипете бульона. Нарежете кайсиите на ситно и ги прибавете към бульона, заедно с ориза. Подправете с черен пипер, сол и индийско орехче. Варете, докато оризът поеме течността.

Сладолед от кайсии и кисело мляко
Продукти:
1 кг кайсии, 400 мл кисело мляко, 1/2 лимон, 80 гр захар
Начин на приготвяне: Измийте и обелете узрелите кайсии, пасирайте ги. Прибавете киселото мляко, като предварително го смесите със сока от лимона. Подсладете със захар или фруктоза. Разбъркайте сместа и я сложете във фризера, като разбърквате с вилица през 40 минути.

Млечен коктейл с кайсии
Продукти:
6 кайсии, 4 с.л. мед, 2 ч.ч. прясно мляко, сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне: Пюрирайте кайсиите и ги разредете с млякото. Прибавете меда и сока от лимона и разбийте с миксер сместа. Изсипете напитката в подходящи чаши и я поднесете.



Добави коментар