Вкусотийки с кайма

217
Вкусотийки с кайма

Да пробваме няколко различни рецепти

Каймата е един от месните продукти, който най-често използваме на трапезата си. Не само защото повечето ни традиционни ястия се приготвят с нея, но и защото е евтина. Тя обаче съдържа голямо количество консерванти и оцветители, които я правят неподходяща за редовна консумация от деца.

Можем да избегнем това, ако купуваме месо и сами го мелим на кайма. Ако този вариант не ви е по вкуса, много супермаркети вече предлагат същата услуга. Ето и няколко вкусни рецепти, които могат да ви накарат да я използвате.

Кръчмарска салата
Продукти:
3 листа маруля, 1 домат, 1 глава червен лук, 250 гр кайма, черен пипер, червен пипер, сол, сирене
Начин на приготвяне: В голяма чиния се подреждат листата маруля като подложка. Отгоре се слагат нарязаните домати и 1/3 от лука, накълцан на ситно. В тиган загрейте мазнина и запържете останалата глава лук. Добавете каймата, овкусете с подправките и задушавайте до готовност. Готовата кайма се изсипва върху зеленчуците в чинията и салатата се поднася с малко натрошено сирене.

Мексиканска супа топчета
Продукти:
600 гр телешка кайма, 4 с.л. галета, 1/4 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л. кимион, 1/2 ч.ч. магданоз, брашно за овалване, 1/2 ч.ч. ориз, 2 с.л. зехтин, 2 ч.ч. пресен лук, 4 скилидки чесън, 2 листа дафинов лист, 10 ч.ч. телешки бульон, 4 ч.ч. консервирани домати
Начин на приготвяне: Загрейте зехтина и сложете да се запържи 1 и 1/2 ч.ч. от ситно нарязания пресен лук и 1/2 от чесъна. След около 5 минути добавете бульона, пасираните домати и дафиновите листа. Щом заври, похлупете и оставете да къкри за 20-тина минути. През това време смесете каймата, галетата, яйцето, прясното мляко, останалия лук и чесън и овкусете със солта, черния пипер, кимиона и половината от магданоза. От каймата оформете топчета с големина на орех и ги оваляйте в брашно. След това ги добавете, заедно с ориза, в супата. Намалете котлона, похлупете и оставете супата да ври до сваряване на ориза и топчетата - за около 20 минути. Махнете готовата супа от котлона и добавете останалия магданоз, сол и черен пипер на вкус.



Палачинки с кайма на фурна
Продукти:
2 глави лук, 250 гр кайма, 2 домата, 3 с.л. олио, 200 гр кашкавал, 2 с.л. доматено пюре, 4 скилидки чесън, 8 готови палачинки, сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, мащерка, щипка захар
Начин на приготвяне: Нарежете едната глава наситно лук, сложете в тиган половината от мазнината и задушавате нарязания лук. Обеляте единия домат, нарежете го и го добавяте към лука. Когато остане на мазнина, сложете и каймата. Цялата смес се запържва и се добавят подправките. С получената плънка се пълнят палачинките. След като напълните палачинките и ги завиете, подреждате ги в една тавичка и приготвяте соса, за да ги залеете. Правите го от втората глава ситно нарязан лук, който се задушава с останалото олио, добавят се един обелен и нарязан домат, доматеното пюре, сол и захар на вкус и скилидките чесън, нарязани или пресовани. Варете сосът до сгъстяване. След като направите соса, залейте палачинките и запечете леко във фурна за няколко минути. Извадете и поръсете с кашкавал, след което оставете отново във фурната до зачервяване.

Подлютен боб с кайма
Продукти:
400 гр червен боб, 400 гр кайма, 100 гр кромид лук, 100 гр моркови, 1 червена чушка, половин глава целина, 6 скилидки чесън, 1 лимон, 10 зърна черен пипер, 1 ч.л. сладък червен пипер, 1/2 ч.л. лют червен пипер, четвърт връзка магданоз, четвърт връзка джоджен, 50 мл олио
Начин на приготвяне: Накиснете фасула от предната вечер в студена вода. След това го измийте, залейте отново със студена вода и сложете да се вари на умерен огън, докато омекне, заедно с малко сол и олио. Отцедете и го изсипете в тавичка. Нарежете на ситно морковите, целината и лука, а чушката - на лентички. Задушете зеленчуците в малко мазнина и топла вода. Прибавете част от нарязани на ситно домати, магданоз, джоджен и накълцан чесън. Овкусете със смлян черен пипер и сол на вкус. В друга тенджерка сипете малко мазнина и задушете каймата, след което я добавете към фасула. Залейте боба с доматената смес и останалите нарязани домати. Сгорещете 50 мл олио заедно с червения пипер и залейте ястието. Сложете да се запече в умерена фурна за половин час.

Още няколко идеи за ястия с кайма вижте тук.



Добави коментар