Вкусотии с маслини

171
Вкусотии с маслини

Защо да ги пробвате?

Няколко причини да опитате тези рецепти с маслини:

1. Заради линоленовата киселина, която съдържат, маслините са здравословна храна за децата. Омега -6 киселината е крайно необходима за бебетата - неслучайно тя се съдържа в майчината кърма.

2. Те са сред продуктите, които ни презпазват от натрупване на излишни килограми, защото предотвратяват мастните натрупвания. Съдържат и мононенаситени мастни киселини, които понижават холестерола.

3. Най-новите изследвания сочат, че зехтинът може да облекчи болката. Веществата, които се съдържат в него, действат като ибупрофен.

4. Нали не искате да сте като британците? Един на всеки пети в страната на Елизабет Втора никога не е пробвал маслина.

5. Има още, но решихме да ви пожелаем само "добър апетит".

Пастет от маслини и риба
Продукти:
200 гр маслини, 400 гр пушена риба, 100 гр стар кромид лук, 3 скилидки чесън, 30 мл зехтин, черен пипер, лимонов сок
Начин на приготвяне: Почистете маслините от костилките, отстранете кожата и костите на рибата и я накъсайте на парченца. Нарежете лука наситно и го изпържете в 2 супени лъжици зехтин, докато добие жълтеникав цвят. Когато стане прозрачен, оставете го да изстине. Изчистете чесъна. В подходящ съд поставете маслините, лука, рибата, чесъна, черния пипер и лимоновия сок. Започнете да ги разбивате с миксер, докато стане на пюре. Съхранете пюрето на студено до момента на сервирането. Поднесете го с препечени филийки хляб.

Сарми с праз и маслини
Продукти:
1 кисела зелка, 300 гр телешко месо, 2 стръка праз, 15 черни маслини, 2 червени чушки, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. течна сметана, копър, 50 гр масло, олио, черен пипер, червен пипер, сол
Начин на приготвяне: В дълбок съд загряваме растителната мазнина и запържваме накълцаното на дребно месо. Добавяме нарязания на малки парченца праз, чушките, нарязани също на дребно, както и маслините. Бъркаме няколко минути, докато омекне празът и добавяме ориза. Разбъркаме заедно с него няколко минути и заливаме със сметаната. Подправяме със сол и други подправки и бъркаме, докато се сгъсти сместа. Оформете сармите по стандартния начин, като изрежете дебелата основа на зелевите листа, слагате по 1 с.л. от плънката и оформяте стегнати сарми. Подреждат се в по-дълбок огнеупорен съд и се заливат с приготвената запръжка от маслото и червения пипер. Сармите се поръсват с копър и се заливат с топла вода - малко над нивото им. Пекат се под фолио или капак за около час и половина, в зависимост от месото. Ако се наложи, можете да долеете още гореща вода.

Солен кекс
Продукти:
2-3 моркова, 1 опаковка майонеза, 100 гр шунка, 1 1/2 к.ч. грах от консерва, 2-3 кисели краставички, 2-3 моркова, 3 сварени яйца, 1 ч.ч. сварен ориз, 5-6 маслини, 4-5 с.л. кисело мляко, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Натрошете яйцата и ги разбъркайте с нарязаната на дребно шунка, краставички, настърганите моркови, граха и ориза. Добавете киселото мляко и майонезата, овкусете с малко сол и черен пипер, изсипете сместта в подходяща форма или тава и оставете за 1-2 часа в хладилника да стегне.

Макарони с маслини и кашкавал
Продукти:
500 гр макарони, 300 гр маслини, 100 гр гъби, 100 гр кашкавал, 3 яйца, 500 мл прясно мляко, 75 гр масло
Начин на приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода. Изчистете маслините от костилките и ги нарежете на малки парчета. Гъбите наситнете и задушете в маслото, поръсете със солта и черния пипер. След това прибавете сместа към макароните. Изсипете всичко в намаслена тава и настържете кашкавала. Залейте с разбитите яйца и прясното мляко. Печете в умерена фурна до зачервяване.



Коментари

Коментар: 1

мойте деца много обичат маслини, само че трябва да им се дават по-обезсолени. най-често такива са черните. и обезателно без костилка


  • 1

Добави коментар