Вкусно със сусам

124
Вкусно със сусам

Много полезен за малките деца и бременните

В България приемаме сусама като неразделна част от гевреците, кифлите и халвата. Всъщност, той е много повече от това. Малко хора знаят, че подправката е много полезна за бременните и малките деца заради високата си хранителна стойност и фолиевата киселина, която съдържа.

В африканското растение, което, между другото, се отглежда и у нас, има още калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, както и витамините Е, А и някои от групата B. Известен още от древността като афродизиак, сусамът повишава имунитета, облекчава симптомите на менопауза и има много благотворен ефект върху кръвоносните съдове.

Освен това той е особено полезен при остеопороза, анемия, мъжкия стерилитет, както и срещу безсъние, високо кръвно налягане и кашлица. Изобщо ползите от малкото зрънце са неизборими. Ето няколко идеи как да ги вкарате в чинията си.

Салата с авокадо и сусам
Продукти:
2 авокадо, 2 домата, половин тиквичка, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. сусамово олио, 1/2 ч.л. захар, сол, 2 с.л. сусам, лайм
Начин на приготвяне: В купа се разбъркват соевият сос, лимоновият сок, сусамовото олио, захарта, солта и предварително запечения на сух тиган сусам. Разбърква се, докато захарта напълно се разтвори. Обелете авокадото и го нарежете в голяма купа, заедно с доматите, на кубчета. Към тях добавете настърганата тиквичка, объркайте и залейте със сусамовия дресинг. Поднесете салатата с резен лайм.



Пилешки филенца със сусам
Продукти:
2 пилешки гърди, 2 с.л. олио, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. оцет, сок от половин лимон, 2 скилидки чесън, 1 с.л. чили сос, 2 щипки сол, 2 щипки захар, 3 яйца, брашно, галета, 2 с.л. сусам
Начин на приготвяне: Пилешкото месо се нарязва на парчета. Маринова се в смес, приготвена от олиото, соевия сос, оцета, лимоновия сок, пресования чесън, чили соса, малко захар и сол на вкус. Оставя се за час в хладилника, за да се овкуси. След това се оставя за половин час в гевгир да се отцеди хубаво от маринатата. Всяко пилешко късче се овалва последователно в брашно, разбити яйца и смес от галетата и сусама. Пържат се в сгорещена мазнина.

Патладжан със сусам
Продукти:
3 патладжана, сусам, сол, олио, соев сос, 100 мл бяло вино, брашно
Начин на приготвяне: Патладжаните се режат на кръгове, поръсват се със сол и се оставят да се отцедят от горчивия сок. След това се измиват и накисват за половин час в соевия сос и бялото вино. Оставят се да се отцедят добре в гевгир. Овалват се в брашно, после в малко сусам и се пържат в сгорещена мазнина. Изпържените патладжани се отцеждат върху кухненска хартия.

Телешко със сусам
Продукти:
125 гр масло, 1 морков, 4 глави кромид лук, 1 кг телешко месо, 2 ч.ч. бяло вино, 200 гр ориз, 1 буркан грах, 1 малка консерва царевица, сусам
Начин на приготвяне: Разтопете масло в голяма тенджера, прибавете моркова и лука, нарязани на колелца и задушете до златисто. Прибавете нарязаното на късове телешко, запържете го и посолете. Залейте с 2 чаши бяло вино и задушавайте на тих огън 1 час. Добавете оризът, заедно с 1 чаша вряла вода и варете още 15 мин. Прибавете изцедения грах и царевица и доварете на тих огън. Поръсете със сусам.



Сусамки
Продукти:
1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. мед, 4 с.л. сусам
Начин на приготвяне: На умерен огън разтопяваме меда и захарта, като бъркаме непрекъснато. Добавяме сусама и продължаваме да разбъркваме добре. Върху нестопяема и намазнена повърхност изсипваме получената смес и с намокрена точилка разточваме на дебелина 1 см. Докато е още топла, режем кората на различни формички.



Добави коментар