Вкусно с тиква

75
Вкусно с тиква

Няколко вкусни идеи

Освен че е един от най-популярните зеленчуци у нас през есента, тиквата е много полезна. Тя съдържа витамини C, B, А, D и E. Както и калий, пектин, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий и кобалт.

Заради всичко това тиквата подобрява вида на кожата и косата ни, действа благотворно на нервната ни система и ни помага да спим по-добре. А освен това е и вкусна. Вижте какво можете да си приготвите с тиква.

Кремсупа с тиква и бекон
Продукти:
1 кг тиква, 4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 1/2 к.л. черен пипер, сол, 2 яйца, 200 гр бекон
Начин на приготвяне: Почистете тиквата, нарежете я на парчета и ги сложете да се сварят в подсолена вода. Пасирайте омекналата тиква. Запържете отделно маслото с брашното, добавете яйцата, бъркайте и разредете запръжката с 2 ч.ч. прясно мляко. Овкусете с черен пипер и прибавете при тиквата. Оставете кремсупата да ври около 5 минути, като я бъркате непрекъснато, за да не загори. Нарежете бекона на тънки филийки, а после и на тънки лентички. Запържете ги на грил тиган и ги поднесете заедно с тиквената кремсупа.



Шкембе с тиква
Продукти:
300 гр телешко шкембе, 500 гр тиква, 2 глави лук, 50 мл мазнина, 200 гр доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 домат, червен пипер, сол, магданоз, захар, черен пипер
Начин на приготвяне: Шкембето се почиства и измива много добре. Сварява се с малко сол до пълно омекване, отцежда се и се нарязва на парченца. Парчетата почистена тиква се сваряват, след което се пюрират, заедно със сол на вкус и захар. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. Прибавя се брашното, а по-късно и доматеното пюре. Прибавя се червеният пипер и се залива с бульона, в който е варено шкембето. Всичко се разбърква с тиквеното пюре и щом заври, се пускат и парчетата шкембе. Всичко се овкусява със сол, черен пипер и се доварява за 10 минути. Поднася се поръсено с магданоз.

Свинско печено с тиква
Продукти:
1 кг свинско, 1 кг тиква, 2 глави кромид лук, 1 с.л. салвия, 2 ч.ч. бяло вино, зехтин, сол, черен пипер, риган, розмарин, мащерка, 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Смесват се 1/2 ч.ч. зехтин, чесънът, мащерката, риганът и розмаринът и от тях се прави пюре. С тази смес се маже месото, поръсва се със сол и черен пипер, поставя се в съд за печене, добавя се 1 ч.ч. вино и малко вода, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 50 минути в загрята фурна на 180 градуса. Маха се фолиото и се пече още 15 минути, докато хване коричка. Лукът се нарязва на ситно, а тиквата на едри кубчета. Лукът се задушава в малко зехтин, добавят се тиквата, сол, черен пипер на вкус, 1 ч.ч. бяло вино, салвията. Задушава се на слаб огън, около 20 минути, до омекване на тиквата.



Равиоли с тиква
Продукти:
400 гр тиква, 2 с.л. зехтин, 1 яйце, 50 гр галета, 1/2 ч.ч. пармезан, 1 с.л. копър, лют червен пипер, черен пипер, сол, тесто
Начин на приготвяне: Нарежете тиквата на парчета и я сложете в тава. Поръсете я със зехтина, сол и черен пипер. Печете на 200 градуса, до омекване, около 40 минути. Направете тиквата на пюре и изсипете в купа. Добавете копъра, лютия червен пипер, галетата, жълтъка и настъргания пармезан и разбъркайте добре. Разточете тестото върху набрашнена повърхност. Отрежете квадрати. В едната половина на квадрата сложете по 1 ч. л. от тиквата. Намокрете краищата на квадрата и го "затворете". Варете равиолите във вряща подсолена вода около 5 минути. Отцедете добре.

Сладкиш с тиква и сирене
Продукти:
500 гр тиква, 200 гр сирене, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. олио, 3 яйца, 500 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: Сваряваме тиквата обелена и нарязана на малки парченца. Върху намазана тавичка с олио нареждаме слой от тиквените парченца, като всяко овалваме в брашно. Подреждаме толкова парчета, колкото ще покрият дъното на тавата. Поръсваме слоя с малко олио, натрошено сирене и захар. Парченцата тиква за следващия слой не овалваме в брашно, а направо нареждаме и отново поръсваме със сирене, захар, олио. По този начин редуваме до свършването на тиквата. Сладкишът печем в умерена фурна, след което се залива с глазурата от 3 яйца, прясното мляко и захарта. Отново запичаме до златист цвят на глазурата.

Вижте още няколко вкусни сладкиша с тиква.



Коментари

Коментар: 1
Крем супа с тиква и бекон

Рецептите ви са чудесни :) Не разбрах обаче в първата рецепта за какво са 2-те яйца?


  • 1

Добави коментар