Вкусно с леща

164
Вкусно с леща

Почитана от вегетарианците

Лещата произхожда от Азия, но днес се отглежда в много страни в света. Още в Библията научаваме колко ценна от векове е била тя. Притчата казва, че за купа леща първородният син на Исак отстъпил честта за първородство.

Само здраве

Лещата е богата на каротин, белтъчини, протеин, скорбяла, калций, фосфор, желязо, фолиева киселина витамин A, B1, B2, B6, C и PP, а 100 гр. леща съдържа 347 kcal. Благодарение на голямото съдържание на желязо и фолиева киселина, лещата стимулира производството на червени кръвни телца и регулира работата на нервната система. Заради нейния нисък гликемичен индекс често е част от диетите, също така на хора болни от диабет. Благодарение на целулозата действа пречистващо на храносмилателната система, а също така намалява нивото на холестерол и глюкоза.



Хранителни семена и вкусни кълнове

Вкусните и много хранителни семена на лещата могат да се консумират след сваряване. Могат да се добавят към салати, или да се направи супа от леща. Много хранителни са и нейните кълнове, които могат да се ядат сурови, като добавка към сандвичи, салати, а също така и към супи и топли ястия вместо магданоз или копър.

Вегетарианска вкусотия

Невероятно хранителната леща си е заслужила почитта от вегетарианците. Може да се добавя към салати, база за супи, а също така е използвана като заместител на месото – от нея може да направите вкусни крокети, пастети или лечо с добавка на други зеленчуци.

Ето няколко лесни рецепти с леща:

Салата от леща
Продукти: 2 ч. ч. Леща, 50 гр. бобени кълнове, 1 червена чушка, 1 малка глава червен лук, 1 домат, 1 малка маруля, магданоз, 1 с. л. Горчица, сол, черен пипер , лимонов сок, зехтин

Приготвяне: Лещата сварете предварително. Зеленчуците нарежете на ситно а марулята накъсайте на парчета. В купа за салата смесете продуктите, овкусете с подправките и добавете марулята.

Сервирайте с препечен хляб или франзела.

Леща със сини сливи
Продукти: 500 гр леща, 1, 5 л вода, 100 гр пушено свинско месо, 1 глава лук, 130 гр сини сливи, сол

Приготвяне: Лещата се сварява в 1 л вода заедно с пушеното месо и нарязания наситно лук.

Накиснатите за около 12 ч. преди това сухи сини сливи също се сваряват в 500 мл. вода, маха им се костилката и се нарязват наситно. Прибавят се към ястието и всичко се кипва повторно.

Нахуд с наденички и леща
Продукти:
1 ч.ч. нахут, 1 ч.ч леща, 1 глава лук, 10 броя винервурст, 1 морков, 2 скилидки чесън, сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. къри, 1/2 ч.л. куркума

Приготвяне:
Накиснете нахута от предната вечер във вода, на следващия ден го отцедете и обелете. Нарежете лука и морковите и ги запържете в мазнина в тенджера. Щом омекнат прибавете целите наденички.

Бъркайте за минута-две и долейте гореща вода в тенджерата. Сипете лещата и нахута и похлупете. Оставете да къкри, докато лещата уври. Към края прибавете подправките.



Добави коментар