Вкусно пенне

129
Вкусно пенне

Да си направим кулинарен празник на масата

Една от любимите храни на жените е пастата. Спагети, макарони и разбира се, пенне - това са онези вкусни цилиндри, които просто се топят в устата. Когато са на масата, вечерята е най-хубава. Ето няколко рецепти с пенне, които ще я превърнат в кулинарен празник.

Пенне ал Арабиата
Продукти:
250 гр пенне, 500 гр доматено пюре, чесън, магданоз, люти чушлета
Начин на приготвяне: В подсолена вода се сварява пастата. В горещо олио се оставя да изгори 1 скилидка чесън, след което се отстранява, добавят се ситно нарязаните чушлета, доматите и ситно нарязаният магданоз. Подправя се със сол и пипер. Готовата паста се поднася, залята със соса.

Пенне с домати и пармезан
Продукти:
250 гр пенне ригате, 3 домата, 4 скилидки чесън, 30 гр пармезан, зехтин, босилек, сол
Начин на приготвяне: Пастата сваряваме по указанието на пакета. Доматите нарязваме на много дребно или настъргваме. В сгорещена мазнина запържваме чесъна, нарязан на дребно. Добавяме доматите и малко сушен босилек. Пържим, докато останат на мазнина. Смесваме с пастата, поръсваме със свеж босилек. Поръсваме с настърган пармезан.



Пенне огретен
Продукти:
1/2 ч. ч. олио, 250 гр кайма, 1 глава лук, 1/2 ч. ч. бяло вино, 1 ч. ч. заквасена сметана, 1 ч. ч. доматен сок, 250 гр пенне, 2 яйца, 1 ч. ч. настърган кашкавал, ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне: Каймата, лукът и чесънът се запържват в половината от маслото. Добавят се виното, черният пипер и солта и когато се сгъсти, се сипва доматеният сок. Оставя се да ври на тих огън 45 минути. В два и половина литра кипяща подсолена вода се сваряват макароните. Изцеждат се и към тях се добавя останалото масло. Към изстиналата вече кайма се добавят разбитите яйца и ситно нарязаният магданоз. Слагат се в подходящ съд половината от макароните, половината от сместа и половината кашкавал. Сметаната и останалият кашкавал се разбъркват и с тях се залива горния слой на макароните. Слага се в предварително загрята фурна на 200 С за около 15-20 минути.

Пенне с патладжани и моцарела
Продукти:
250 гр пенне, 1 патладжан, 4 домата, 150 гр моцарела, 50 гр пармезан, босилек, риган
Начин на приготвяне: В подсолена вода се сварява пастата. Патладжанът се нарязва на малки кубчета и се запържва в олио, докато стане златист на цвят, добавят се ситно нарязаните домати, щипка риган и няколко листа пресен босилек, сол на вкус. Когато сосът е готов, към него се прибавят пастата, нарязаната моцарела и пармезана.

Средиземноморска салата с пенне
Продукти:
200 гр пенне, 10 сушени домата, 10 парчета прошуто, 10 листа пресен босилек, пармезан, 2 листа маруля; За соса: 5 с. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. оцет, 1 ч. л. каперси, сол и пипер
Начин на приготвяне: Пригответе соса, забърквайки всичките продукти в блендера, докато се смелят каперсите. Сложете в една купа за салата първо пеннето и сушените домати, заедно със ситно нарязаната маруля. Поръсете с ⅔ от соса. Разбъркайте и оставете за 10 мин да се маринова. Изсипете в овален поднос. Около пеннето наредете прошутото, нарязано на половина. Сред пеннето поставете листата от босилека и поръсете капка по капка върху салатата и останалия сос. Поръсете с настърган пармезан.



Добави коментар