Вкусно агнешко

547
Вкусно агнешко

В духа на празника

Агнешкото е традиция на великденската трапеза. То обаче не е от най-лесните за приготвяне меса. Ето няколко лесни рецепти, които ще ви помогнат да сготвите вкусно на празника.

Агнешко с картофи
Продукти:
1 агнешко бутче, 150 гр масло, 2 кг картофи, червен пипер, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Агнешкото бутче се измива, намазва се с маслото и се поръсва с подправките. Слага се в тава, като се добавя половин литър вода. Добавят се нарязаните картофи, посоляват се и се подправят с черен пипер. Всичко се запечатва с фолио. Пече се 4 часа на слаб огън. След това фолиото се отстранява и се запича на силен огън, за да добие месото златиста коричка.

Печени агнешки ребра
Продукти:
1 кг агнешки ребра, 1 к.л. черен пипер, 2 к.л. червен пипер, 1 к.л. мащерк,а 1/2 к.л. стрит розмарин, 50 гр масло, сол
Начин на приготвяне: Ребрата се нарязват на порции. Смесват се подправките и месото се натрива месото, намазва се с маслото, поръсва се със сол и се поставя в тавичка. Залива се с 1 ч.ч. хладка вода и се покрива с фолио. Пече се на умерена фурна около 2 часа.Фолиото се маха и се запича до зачервяване. Сервира се с задушени картофи или със зелена салата.



Агнешки шишчета
Продукти:
1 агнешка плешка, 3 стръка лук, 1 стрък чесън, 1 к. ч. червено вино, 4 с. л. олио, 2 с. л. пресен девесил, 1 ч. л. сух джоджен, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. сух розмарин, 1/2 ч. л. червен пипер, бял пипер
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки парчета, лукът и чесънът - на колелца. Поставят се в купа и се поливат с олиото. Месото се подправя с подправките, залива се с червеното вино и хубаво се разбърква. Оставя се да отлежи в маринатата 10-12 часа. Маринованото месо се нанизва на шишчета. Шишчетата се изпичат на барбекю или грил тиган, като периодично се обръщат и се мажат с маринатата.

Агнешко със зелен лук
Продукти:
1 кг агнешко месо, 3 стръка зелен лук, 5 с.л. олио, 2 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. черен пипер, 1 с.л. сол
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се потапя в смес от олиото, солта, червения и черния пипер и 1 чаша вода. Порциите се нареждат в тавичка и отгоре се посипва нарязаният зелен лук. Долива се чаша вода, покрива се с фолио и се пече в загрята фурна около 3 часа.



Агнешко с доматен сос
Продукти:
1.5 кг агнешко месо, 800 гр консервирани домати, 350 гр пресни гъби печурки, 2 с.л. соев сос, 3 с.л. брашно, 2 ч.л. червен пипер, сол, черен пипер, джоджен, олио
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се натрива със соевия сос, солта, червения пипер, брашното и няколко лъжици олио. Похлупва се и се оставя да престои няколко часа в хладилник. Намазва се с мазнина дъното на йенска тенджера, изсипва се овкусеното месо и се залива с нарязаните домати. Съдът се затваря и се пече 2 часа. След като приключи печенето, се изважда от фурната и ястието се посипва с нарязаните на филийки гъби, нарязания на ситно джоджен, прясно смления черен пипер и се разбърква. Слага се във фурната за още 20-30 минути.

Още вкусни рецепти с агнешко вижте тук.



Добави коментар