Вкусни яйца

108
Вкусни яйца

Да хапнем добре

Няколко седмици преди Великден и след като кокошките ни станаха "свободни", цената на яйцата скочи до небесата. Въпреки това те си остават една от най-полезните храни. Жълтъкът им е естествен източник на витамин Д, съдържат незаменими аминокиселини и мазнини с висока биологична стойност. Ето защо задължително трябва да присъстват не само в детското, но и в нашето меню поне три пъти седмично. Ето няколко идеи как да стане това.

Зимна салата
Продукти:
500 гр червени картофи, 4 яйца, 1/2 червена ябълка, 1 морков, 3 с.л. майонеза, 2 с.л. балсамов оцет, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Нарежете почистените картофи, без да ги белите, на парчета и ги сложете да се сварят в подсолена вода, без да ги преварявате. Отцедете ги и ги прехвърлете в купа за салата. Прибавете към тях нарязаните на по-дребно сварени яйца, настърганите морков и ябълка. Объркайте и полейте с разбърканите заедно майонеза, балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус.

Яйца със сирене на фурна
Продукти:
10 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. грис, 1 ч.ч. натрошено сирене, 100 гр масло, 1/2 връзка магданоз, сол
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят брашното, размито във малко студено мляко, останалото мляко и нарязания магданоз. Сместа се посолява, изсипва се в намазана с масло тавичка, поръсва се с натрошеното сирене и се пече в умерена фурна.



Китайски ориз с яйца
Продукти:
150 гр ориз, 3 яйца, 2 с.л. олио, 3 скилидки чесън, 2 стръка зелен лук, 125 гр грах, 1 с.л. соев сос, магданоз
Начин на приготвяне: Сварете ориза за около 10 – 12 мин, докато стане почти готов, но не и до пълна мекост. Отцедете го и го измийте със студена вода. След това отново отцедете. В купа разбийте яйцата и ги поставете на слаб огън, разбърквайте докато леко се втвърят. В тиган уок налейте олиото и загрейте до пушек. След това добавете нарязания на ситно чесън и зелен лук, разбъркайте и добавете граха. След 2 минути добавете ориза и разбъркайте. Добавете яйцата, соевия сос и сол на вкус. Разпределете по чинии и поднесете ориза топъл, украсен с листа зелен лук и магданоз.

Пържени филийки по френски
Продукти:
6 яйца, 1/2 ч.ч. сметана, 6 филии бял хляб, 4 с.л. масло, 4 с.л. олио, 2 пакетчета ванилия, 1/2 ч.л. канела, 2 щипки индийско орехче, сол
Начин на приготвяне: Разбиват се яйца, сметаната, ванилията, канелата, индийското орехче и солта. Поставят се филиите в тавичка, достатъчно голяма, за да се наредят на един пласт. Заливат се с яйчената смес и се оставят да се накиснат за около 5 мин. След това филиите се обръщат и се оставят за още 5 мин. Загряват се маслото и олиото в тиган и се пържат филиите до златисто от двете страни. Изваждат се и се оставят върху решетка да се отцедят от мазнината. Сервират се със сладко и плодове.

Кога да захраним детето с яйца вижте тук.



Добави коментар