Вкусни салати с паста

102
Вкусни салати с паста

Много подходящи за зимния сезон

Мислите си, че салатите с паста са много калорични и си ги представяте с много майонеза и сметана? Така е, наистина пастата не е от най-диетичните продукти. Но пък може да бъде приготвена така, че да не тежи много на талията. Вижте три рецепти с паста, в които няма и следа от майонеза.

Салата с пилешко и маслини
Продукти:
1 ч.ч. паста, за предпочитане спирали, 1/2 ч.ч. пилешко месо, сварено и нарязано на кубчета, 1 домат, нарязан на кубчета, 2 с.л. маслини, нарязани на дребно, 2 стръка зелен лук, нарязан на дребно, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. балсамов оцет, 1/4 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер, 2 щипки сух босилек
Начин на приготвяне: Пастата се сварява и се отцежда. В купа за сервиране се поставят нарязаните домати, зелен лук, маслини и пилешко месо. Добавя се отцедената паста. В малка купа се смесват зехтинът, балсамовият оцет, солта, черният пипер и босилекът. Разбърква се добре и се добавя към салатата. Всичко се обърква и се оставя да престои няколко минути преди сервиране.



Празнична салата
Продукти:
250 гр макарони, 400 гр гъби, 3 скилидки чесън, 3 с.л. олио, 1 с.л. масло, 3 твърдо сварени яйца, 1 глава лук; За дресинга: 3 с.л. оцет, 4 с.л. зехтин, сол и черен пипер, 1 лимон
Начин на приготвяне: Макароните се сваряват и добре се отцеждат. Гъбите се нарязват на по-едри парченца и заедно със ситно нарязания чесън, се запържват в 3 с.л. олио и 1 с.л. масло, докато омекнат и течността се изпари. Яйцата се нарязват на малки парченца. Всички продукти се смесват в голяма салатиера и се овкусяват с дресинга. Салатата се поднася в индивидуални чинии, украсена с резенчета лимон.



Салата със спанак
Продукти:
500 гр макарони, 200 гр пресен спанак, 3 яйца, 100 гр бекон, сок от 1/2 лимон, 1/2 връзка копър, зехтин, сол
Начин на приготвяне: Макароните се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се слагат в дълбока купа. Спанакът се измива, кипва се за 5 минути във вряща вода, отцежда се. Нарязва се на ситно и се добавя в купата с макароните. Яйцата трябва да са твърдо сварени, нарязани на малки кубчета и така се слагат при останалите продукти. Беконът се нарязва на кубчета, за 5 минути се запържва в сгорещения зехтин и се добавя в общата купа. Салатата се овкусява със сол и сок от лимон. Копърът се нарязва на ситно и се обърква с останалите продукти. Салатата се поднася охладена.



Добави коментар