Вкусни салати с ориз

244
Вкусни салати с ориз

Пробвайте

Лучена салата
Продукти:
1 кг кромид лук, 50 гр ориз, 100 мл олио, 200 гр орехови ядки, 60 мл оцет, сол
Начин на приготвяне: Лукът се пече във фурна, заедно с обвивката. Когато изстине, се почиства от люспите и се нарязва на тънки филийки. Оризът се задушава в мазнината и малко вода до омекване, охлажда се и се прибавя към лука, заедно със смлените орехи, оцета и солта. Сместа се разбърква добре и се изсипва в салатена чиния.



Оризова салата с риба тон и чушки
Продукти:
250 гр дългозърнест ориз, 1/2 краставица, сол, 4 чери доматчета, 1 зелена чушка, 1 консерва риба тон в масло, 2 с. л. каперси, 200 гр кисело мляко, 3 с. л. лимонов сок, 1 връзка чесън
Начин на приготвяне: В тенджера се кипват 1500 мл подсолена вода. Прибавя се оризът и се вари 20 минути или до готовност. Отцежда се и се охлажда. Краставицата се нарязва на две по дължина. Отстраняват се семките и се нарязва на кубчета. Доматите се почистват от семките и се нарязват на кубчета. Чушката се почиства и се нарязва на ивици. Зеленчуците се смесват в голяма купа. Рибата се отцежда и се разделя с вилица на парчета. Заедно с ориза се прибавя към зеленчуците. Добавят се каперсите. В малка купа се разбърква млякото, сокът, 1/2 ч. л. сол и щипка смлян черен пипер. С получената заливка се залива салатата. Чесънът се измива и се нарязва на ситно. Оризовата салата с риба тон и чушки се поръсва с чесъна и се разбърква.



Салата от ориз и шунка
Продукти:
150 гр шунка, 80 гр ориз, 1 сварено яйце, 40 мл зехтин, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, лимонов сок, 100 гр домати
Начин на приготвяне: Оризът се сварява в подсолена вода. Изплаква се със студена вода и се отцежда добре. Прибавят се шунката и яйцето, нарязани на дребни парченца. Слагат се магданозът, зехтинът, сол, черен пипер и лимонов сок на вкус. Сместа се разбърква добре и се изсипва в чиния. Салатата се заглажда и се украсява с резенчета домати.

Вижте няколко вкусни рецепти за салати с паста.



Добави коментар